1. “Obraćaj se često Duhu Svetomu – Velikomu Neznancu – koji te treba posvetiti. Ne zaboravi da si Božji hram. – Tješitelj boravi u središtu tvoje duše: osluškuj ga i budi poučljiv njegovim nadahnućima.” (Put, 57)

2. “Nemoj se zadržavati u razmišljanju hoćeš li doživjeti taj dan da ih vidiš ostvarene – kako će ti sugerirati neki umišljeni savjetnici – i stalno ih nanovo oživljuj, jer Duh Sveti kaže da Mu se sviđaju ‘ljudi želja’. Djelotvornih želja, koje trebaš staviti u praksu u dnevnim zaduženjima.” (Brazda, 628)

3. “Sam! – Nisi sam. U velikom smo društvu s tobom izdaleka. – Osim toga… dok ti je duša u milosti, boravi u njoj Duh Sveti – Bog je s tobom – i daje nadnaravni ton svim tvojim mislima, željama i djelima.” (Put, 273)

4. “Rekao si mi da si odlučio češće pohoditi Utješitelja i moliti ga za prosvjetljenje. – Dobro: ne zaboravi, međutim, da je Duh Sveti plod Križa.” (Kovačnica, 759)

5. “Odluka: što češće podupirati prijateljstvo, po mogućnosti neprekidno, kao i odnos pun ljubavi i poučljivosti prema Duhu Svetome. – Veni, Sancte Spiritus…! – Dođi, Duše Sveti, da bi boravio u mojoj duši!” (Kovačnica, 514)

6. “Svetost se postiže uz pomoć Duha Svetoga – koji dolazi nastaniti se u naše duše – posredstvom milosti koja nam je udijeljena u sakramentima i uz neprestanu asketsku borbu. Sine moj, nemojmo se zavaravati: ti i ja – neću se umoriti to ponavljati – morat ćemo se uvijek boriti, uvijek, sve do kraja svoga života. Tako ćemo uzljubiti mir, i mir ćemo davati, i primit ćemo vječnu nagradu.” (Kovačnica, 429)

7. “Zazivaj Duha Svetoga u ispitu savjesti, da bi više upoznao Boga, i upoznao sebe, i tako se mogao svakog dana obraćati.” (Kovačnica, 326)

8. “Nemoj samo govoriti Tješitelju, slušaj ga! U svojoj molitvi, shvati da te tvoje djetinjstvo, u kojem si otkrio dubinu sinovstva Božjeg, ispunilo sinovskom ljubavlju prema Ocu; promisli da si, još prije, preko Marije došao k Isusu, kojega štuješ kao prijatelj, brat, kao njegov zaljubljenik kakav već jesi…

Zatim, primivši ovaj savjet, shvatio si da je, sve do sada, Duh Sveti boravio u tvojoj duši kako bi je posvetio… ali nisi ‘zgrabio’ istinu njegove prisutnosti. Neophodna je bila ova sugestija: sada zapažaš Ljubav u sebi; i želiš biti s Njim, biti mu prijatelj, s povjerenjem…, olakšati mu posao čišćenja, kidanja, oduševljavanja…

Neću to znati!, mislio si. – Slušaj ga, ponavljam ti. On će te osnažiti, sve će On učiniti, ako ti to želiš…, a naravno da želiš! Moli ga: Božanski Goste, Učitelju, Svjetlosti, Vođo, Ljubavi: daj da te znadem častiti, i slušati tvoje pouke, i oduševiti se, i slijediti te i ljubiti.” (Kovačnica, 430)

Bitno.net