Sveti Josemaria Escriva običavao je svoje homilije i razmatrajuće molitve završavati zazivom Gospi. U svojim knjigama ostavio je vrlo poticajne izraze svojih razmatranja koje su prožete marijanskom pobožnosti.

1. “Marija je Majka spoznaje, jer iz njezine ruke možemo naučiti najvažniju lekciju: da se ništa ne isplati ako se ne nalazimo uz Gospodina; da sve divne stvari te zemlje i sve ispunjena želja našeg srca nisu ništa, ako to srce nije obasjano plamenom žive ljubavi i svjetlom svete nade, koja nam omogućava da naslutimo beskrajnu ljubav u konačnoj Domovini.” (Prijatelji Božji 278)

2. “Nije dovoljno znati da je ona Majka; nije dovoljno Nju kao takvu priznavati i u tom smislu o Njoj govoriti: Ona je tvoja Majka, ti si njezin Sin. Ona tebe voli kao da si njezin jedini sin na tom svijetu. U ophodu s Njom možeš joj o svemu pričati što te pokreće, poštivaj ju i ljubi. Nitko to ne može za tebe učiniti i nitko to ne može od tebe bolje učiniti nego ti sam. Majko! Zazivaj je glasno, glasno! Tvoja će te sveta Majka čuti, vidjeti ako si u pogibelji, i pružiti, milošću svojega Sina, svoju majčinsku pomoć i nježnost prepunu ljubavi: tako ćeš zadobiti snage za novu borbu.” (Put, 516)

3. “Želiš li živjeti svetu odvažnost, postići da po tebi Bog djeluje? – Uteci se Mariji i Ona će te pratiti na putu poniznosti, na način da i pred onim što je nemoguće ljudskom razumu – uzmogneš odgovoriti “fiat!” – neka bude! – što povezuje zemlju s Nebom.” (Brazda, 124)

4. “Ljubav prema našoj Majci bit će za tebe svježi lahor, koji će u tebi oživjeti žar kreposti zapretan pod pepelom tvoje mlakosti.” (Put, 492)

5. “Prije, sam, nisi to mogao. Sad si se utekao Gospi, i s njom, kako je lako!” (Put, 513)

6. “Ako si ponosan što si dijete Svete Marije, zapitaj se: u kojoj je mjeri tijekom dana prisutna moja pobožnost prema Djevici, od jutra do večeri?” (Kovačnica 433)

7. “Quia respexit humilitatem ancillae suae” – što pogleda na neznatnost službenice svoje…– Svaki sam dan sve uvjereniji da je istinska poniznost nadnaravni temelj svih kreposti! Govori s Gospom, da te pouči hodati tom stazom. (Brazda, 289)

8. “Niti za sebe niti za vas ne želim štovanje Majke Božje ograničiti ne vapijući glas onoga koji se nalazi u opasnosti. Ipak mi se čini da se ne moramo osjećati poniženi, ako nam se to ponekad dogodi. Majke ne vode statistiku o izričajima ljubavi svoje djeca, one niti važu niti mjere sitničavim kriterijima. Sitna i draga pažnja je za njih kao med i one mnogo više daju nego li primaju. Ako tako reagiraju dobre zemaljske majke, onda zamislite čemu se smijemo nadati od Naše Majke Svete Marije.” (Prijatelji Božji, 280)

9. “Nisi sam. S radošću podnosi nevolje. Doduše, jadno dijete, ne osjećaš da te drži majčina ruka… A jesi li gledao majku kako raširenih ruku prati svoje dijete, dok samo pokušava nesigurne korake? Nisi sam, Marija je uz tebe.” (Put, 900)

10. “Dat ću ti jedan savjet, i neću se umoriti ponavljati ga dušama: ljubi do bezumlja Majku Božju, koja je Majka naša.” (Kovačnica, 77)

Bitno.net