Moja tajna sama je jednostavnost: ja jednostavno molim!

Apostoli su tražili od Isusa da ih nauči moliti. Često su ga mogli vidjeti kako moli i znali su da razgovara sa svojim Ocem. Kako su provodili te sate molitve?… Sve što mi o tome znamo proizlazi iz Isusove ljubavi prema Ocu: “Oče moj!” I stoga će on i svoje učenike naučiti posve jednostavnom načinu razgovora sa samim Bogom.

Da bi molitva bila plodonosna, mora dolaziti iz dubine srca i dirnuti srce Božje. Pogledajte kako je Isus to naučio svoje učenike:

Zovite Boga svojim Ocem, slavite i hvalite njegovo ime: “Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje.” Činite njegovu volju, tražite od njega da vam dadne svakodnevni kruh, duhovni i vremeniti: “Dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdašnji daj nam danas.”

Molite oproštenje za svoje grijehe i budite spremni oprostiti drugima tako da njegova milost pobijedi zlo koje je oko nas: “Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim i ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla.”

Savršena molitva ne sadrži mnogo riječi, ali sadrži goruću želju da pokrene Srce Isusovo. Prolazimo kroz svjetlo i tamu, penjemo se na vrhunce i padamo u postižu nas bolesti i svakovrsne nevolje. Sve to čini dijelove križa. Onaj koji želi Isusa nasljedovati u punini mora također preuzeti i njegovu patnju. Zato imamo potrebu moliti, treba nam kruh života; potrebno nam je da mu se klanjamo i da se kajemo.

Mi često kompliciramo molitvu kao što to činimo i s mnogim drugim stvarima. Ona je — za vas, za mene, za sve — ljubiti Isusa nepodijeljena srca. I ta ljubav bez podijeljenosti je na djelu ako činimo kako je Isus rekao: “Ljubite kao što sam ja vas ljubio!”

Ljubav je plod za svako vrijeme, za svakoga, svaki bez izuzetka može ga davati i primati.

Prije Isusova dolaska na zemlju, Bog je bio nedostižno veličanstvo u svojoj moći, svome stvaranju. Isusovim dolaskom on postaje jedan od nas jer je Otac toliko ljubio svijet da je dao svoga Sina. Isus ljubi svog Oca i želi da naučimo i mi ljubiti se međusobno onako kako se on i Otac ljube.

Isus ne prestaje ponavljati: Ja vas ljubim. Kao što vas ljubi Otac tako i vi ljubite. I Isusova je ljubav postala križ i kruh života. Stoga on hoće da i mi ljubimo srcem čistim, srcem jednostavnim i poniznim. Ako ne postanete poput djece, nećete naučiti moliti, nećete ući u nebo, nećete moći gledati Boga. Postati poput djece označuje biti trajno s Ocem, ljubiti Oca, biti u miru s Ocem — našim Ocem.

Dolazim ti, Isuse, da me potakneš prije nego započnem svoj dnevni posao. Neka se tvoj pogled na trenutak zaustavi na meni. Dopusti mi da osjetim sigurnost tvoga prijateljstva. Ispuni moj duh kako bih mogao podnositi pustinju životne buke. Neka tvoja blagoslovljena svjetlost obasja moje misli i daj mi snage za ono što trebam činiti onima koji me trebaju.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Molitva – svježina jednog izvora”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net