Onaj koji je hvaljen i slavljen više nego što je dostojan, teško će štetovati. A onaj koga ljudi uopće ne hvale, bit će proslavljen odozgo.”

“Kada ti dođe uznosita i ohola misao, istraži svoju savjest. Jesi li čuvao sve zapovijedi, ljubiš li svoje neprijatelje, žalostiš li se zbog njihovih nevolja, gledaš li sebe kao beskorisna slugu i većega grešnika od svih. Pa ni onda ne gledaj kao nešto veliko kada sve to ispuniš imajući na umu da takva misao sve upropaštava.”

“U svakoj kušnji ne krivi drugoga čovjeka, već samo sebe govoreći: ‘Ovo mi se događa zbog mojih grijeha.'”

“Nemoj u svome srcu govoriti protiv svoga brata: ‘Ja više bdijem i veći sam isposnik’, nego se radije podloži milosti Kristovoj u duhu siromaštva i nehinjene ljubavi kako te ne bi udario duh oholosti i uništio sav tvoj trud. Jer pisano je: Tko misli da stoji, neka pazi da ne padne (1 Kor 10,12.). Nego budi solju začinjen (Usp. Kol 4,6.) u Gospodinu.”

“Ogovaraš li brata svoga pa te ošine savjest, idi i pokaj se pred njim te mu reci: ‘Ogovarao sam te i obećavam da te više ne ću blatiti.’ Jer ogovaranje je smrt duše.”

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Život i izreke pustinjskih otaca” monaha Doroteja Toića. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net