Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. (Mt 10,38). Šimun Cirenac ipak ne želi uzeti križ zajedno s Isusom. Ne želi biti „dostojan” – ne spoznaje nikakvo dostojanstvo u nošenju križa zajedno s čovjekom osuđenim na smrt na križu. Prisiljavaju ga vojnici (usp. Mt 27,32). Nosi križ prisilno.

Kako se lako može svatko od nas prepoznati u ovome Šimunu! Čovjek bježi od križa. Ne želi imati „mali udio” u trpljenju. Ne želi kušati poniženja.

Bio je potreban put križa kako bi Isus iz Nazareta mogao navijestiti sve do kraja Evanđelje trpljenja. Šimune Cirencu, budi solidaran s čovjekom koji trpi! Pomozi mu! Zamijeni vanjsku prisilu nutarnjom potrebom srca! Suosjećaj!

Može biti da će se postupno otkriti istina pred očima tvoje duše. Možda ćeš postupno postati „dostojan” onoga s kojim nosiš križ.

(Via crucis u Koloseumu, 20. travnja 1984.)

Gornji tekst je izvadak iz knjige “365 dana s Ivanom Pavlom II.”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.