1. Uvod

Duhovna obnova je prilika da tijekom par sati tihe molitve promatramo vlastiti život u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti ponekad nam je teško pronaći slobodno vrijeme – posebice u ovim izazovnim vremenima pandemije – ali za početak je najbolje isplanirati vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti. Pokušajte ostaviti po strani druge zadatke i ugasiti telefon. Također dobra je ideja zapisivati bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo mu da On gleda nas.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Oblikujmo svoja srca u skladu s Kristovim riječima u Blaženstvima; stvarnost Kristova ideala zadaje nam put – „Biti milosrdni kao što je milosrdan naš Otac“. Tekst pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo o tome kako smo svojim djelima odgovorili na Njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja mogu biti i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21,17)

Čin prisutnosti Božje

1. »Isus je umoran od puta sjedio na zdencu (…) Dođe neka žena Samarijanka zahvatiti vode. Kaže joj Isus: „Daj mi piti!”« (Iv 4, 6-7). Jesam li svjesna da je Isus također i na mojem putu „i sa svima se susreće” (Susret s Kristom, br. 156) kako bi meni dao piti? Znam li da je uz mene, u mojoj obitelji, u mojem radu i u trenucima odmora, kada sam sama i kada sam s drugima?

2. Samarijanka reče Isusu: »Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati« (Iv 4, 15). Kako se hranim živom vodom njegove Riječi, u želji da ga svakoga dana bolje upoznajem kako bih ga više ljubila? Nastojim li dok čitam i slušam Evanđelje shvatiti što mi Bog želi reći?

3. »Kad bi znala dar Božji« (Iv 4, 10). Imam li želju pratiti svoje prijatelje do osobnog susreta s Kristom? Na koji način slijedim nadahnuća Duha Svetoga da se otvorim »poput lepeze i da dođem do svih duša« (usp. Brazda, br. 193)?

4. Pomaže li mi promatranje Isusove pažnje prema Samarijanki da gajim osjećaje ljubavi prema svojima i da imam poštovanja i razumijevanja? Na koji način ispunjam srce dobrim željama, poticajima i osjećajima kako bih njegovala tu ljubav i očuvala je kada naiđu poteškoće, kušnje ili sumnje?

5. »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući« (Lk 19, 5) Imam li želju ugostiti Boga u životu svoje obitelji? Nastojim li da se u mojoj kući odražava stil kršćanskoga života (ljubav, pravednost, siromaštvo, velikodušnost, itd.)?

6. »Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko« (Lk 19, 8). Jesam li velikodušna dok stavljam sebe i što imam na služenje drugima? Kako nastojim poticati tu velikodušnost kod svoje djece odmalena?

7. Nastojim li zahvaliti Bogu na prilici što, svojim talentima, vremenom, novcem i ostalim, mogu pomoći drugima? Trudim li se aktivno udaljavati od svega što me sprječava da u slobodi slijedim Krista?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Izvor teksta: Opusdei.hr