U Katoličkoj crkvi postoji niz zaštitnika žena, majki i trudnica. Po uzoru na Aleteiu, donosimo popis deset svetaca kojima se možete moliti za vrijeme trudnoće, lijepog, ali ponekad i vrlo zahtjevnog razdoblja u životu žene. Jedan od njih jest i sveti Rajmund Nonat, čiji spomendan danas slavimo.

Sveti Gerard Majella

Rođen je 1726. godine u Murou u Italiji u sedmeročlanoj obitelji. Iako je umro od tuberkuloze sa samo 29 godina, 16. listopada 1755. godine, i iako je bio samo brat laik, postigao je veliku svetost, toliku da su vjerski poglavari posvjedočili da on, ne samo da nije počinio nijedan smrtni grijeh, već da nisu mogli otkriti da je ikad počinio bilo kakav grijeh. Sveti Gerard je, osim kao zaštitnik trudnica, postao poznat po svojim čudima, ozdravljenjima, milosrđu, ekstazama, poniženjima, molitvama, čistoći, pokornosti, revnosti za duše, rasuđivanju duša, prodiranju u srca, ulivenom znanju, proročanstvima, poznavanju događaja na daljinu, moći nad prirodom i nad ljudskim srcima.

Sveti Antun Padovanski

Premda ovoga portugalskog sveca najčešće povezujemo s izgubljenim stvarima, njegov zagovor mogu moliti trudnice i parovi koji se bore s neplodnošću.

Sveta Brigita Irska

Ova omiljena irska zaštitnica, redovnica i osnivačica jednog od prvih irskih samostana također je zaštitnica primalja i beba. Zbog toga se njoj možemo utjecati i za one koji će poroditi našu djecu, odnosno primalje i liječnike u bolnici.

Sveti Rajmund Nonat

Sveti Rajmund, jedan od najslavnijih članova Reda Majke Božje za otkup robova, zvanih mercedarijevci, rodio se 1200. godine u Portellu,  blizu Barcelone. Zapravo, nije ni bio pravim putem rođen jer mu je majka u porodu umrla, a dijete su iz majčina krila naprosto izvadili; odatle i njegov nadimak “nonnatus”, što znači nerođen. Zbog okolnosti svečeva rođenja primalje ga zazivaju kao zaštitnika, a njemu se utječu i oboljele od babinje groznice.

Sveti Erazmo

Sveti Erazmo je zaštitnik pomoraca i jedan od “Četrnaest svetih pomoćnika”, odnosno svetaca iz kršćanskih legendi koje se posebno štuje u Srednjoj Europi. Posebno ga časte mornari i užari. Po njemu su mornari iskrenje što se za nevremena javlja na jarbolima nazvali vatrom svetog Erazma – Elma. Mučen je za Dioklecijanova progonstva 303. godine. Živomu su mu rasporili utrobu i čupali organe, a crijeva namatali na vitlo. Stoga je sveti Erazmo zaštitnik i pomoćnik bolova u trbuhu, poglavito crijevima, i pratećim upalama, te bolovima tijekom poroda.

Sveta Gianna Beretta Molla 

Sveta Gianna Beretta Molla bila je liječnica koja je naknadno specijalizirala pedijatriju i radila s majkama, bebama i starijim ljudima. Bila je aktivna vjernica i zaljubljenica u skijanje. Razmišljala je o tome da postane časna sestra, ali se ipak udala za ing. Pietra Mollu 1955. g. Rodila je troje djece: Pierluigija, Mariolinu i Lauru i nastavila liječničku karijeru. Redovito su u obitelji molili krunicu i čitali Bibliju. U 39. godini bila je trudna s četvrtim djetetom. Liječnici su joj za vrijeme trudnoće dijagnosticirali cistu na jajniku i predlagali joj da pobaci, kako bi je mogli operirati. Izjavila je: “Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga.”

Suprug Pietro je cijelo vrijeme bio uz nju, tješio je i davao joj podršku. Ujutro 21. travnja 1962. rodila je zdravu djevojčicu Giannu Emanuelu. Liječnici su se borili za život njene majke Ivanke, ali je sedam dana nakon poroda, u neizrecivoj boli i nakon ponovljenih usklika “Isuse, ljubim Te, Isuse, ljubim Te”, preminula u bolnici u Monzi. Brzo se proširio glas o njezinoj žrtvi iz ljubavi prema nerođenom djetetu i svetosti. Mnogi su hodočastili na njezin grob, a i brojna su svjedočanstva drugih žena koje su u teškim trenucima poroda ili trudnoće zazivale Ivanku da ih zagovara, i teškoće su čudesno prošle.

Sveta Margareta Antiohijska

Rodila se u trećem stoljeću poslije Krista, u pokrajini Pizidiji u Maloj Aziji u gradu Antiohiji. No, prema svjedočanstvima suvremenika bila je izrazito lijepa djevojka. U nju se zagledao poganski sudac Olobrije koji ju je pokušao odvratiti od kršćanstva. Kada u tome nije uspio, dao ju je mučiti. Slikari obično prikazuju svetu Margaretu okruženu velikom svjetlošću. U jednoj ruci drži križ, a u drugoj lanac kojim je privezala ljutog zmaja, koga gazi nogama. Time su prikazane čudesne pojave i kušnje kod mučenja u tamnici. Spominje se da ju je i Zmaj progutao, no svladala ga je Križem i izišla iz njega. Križ pokazuje njezinu jaku nepokolebljivu vjeru u Krista kog je ljubila i radi koga je trpjela. A zmaj označuje pogansku zabludu i nasilje, koje je junački pobijedila. Sveta Margareta je štovana kao pomagateljica ženama: u porodiljnim mukama, neplodnosti, pobačaju. Zazivana je i u bolesti i ozljedi lica. Jedna je od Četrnaest svetih pomoćnika.

Sveta Monika

Kad su Moniki bile 22 godine, rodila je 13. studenoga 354. u Tagasti, u sjevernoj Africi, svoga prvorođenca, slavnoga i velikoga Augustina. Teže ga je bilo “roditi” kao odrasla čovjeka kad je pošao krivim putem. Sveta je majka punih 16 godina ustrajala u molitvama, suzama i trpljenjima za svoga sina dok nije došao do obraćenja i krštenja. Svetu Moniku slavimo kao ženu izvanrednih naravnih i nadnaravnih vrlina. Resila ju je silna jakost duha, oštroumnost i profinjena osjećajnost. A od nadnaravnih vrlina: nepokolebljivo pouzdanje, postojana molitva, razmatranje Svetoga pisma, poštivanje crkvenoga autoriteta. Njezine se relikvije veoma časte u crkvi sv. Augustina u Rimu, a pučka je pobožnost slavi kao uzor i zaštitnicu kršćanskih majki.

Sveta Dimfna

Trudnoća je vrijeme kada se žene suočavaju s brojnim strahovima. Budući da je sv. Dimfna zaštitnica svih koji pate od psihičkih poteškoća, savjetujemo vam da u trudnoći potražite upravo njezin moćni zagovor.

Marija, Majka Božja

Foto: Shutterstock.com

Naravno da u trudnoći uvijek možemo zatražiti pomoć Blažene Djevice Marije koja budućim majkama nudi silnu pomoć. Ipak je ona rodila Božjeg Sina, pratila ga na Njegovu zemaljskom putu, sve do križa, gdje su ga nevinog osudili za naše grijehe, pa tako s budućim majkama može podijeliti svu radost, ali i bol majčinstva.