PUT SAVRŠENOSTI

Četiri temeljna načela duhovnosti

Duhovnost

Foto: Shutterstock

Sve je moguće onomu koji vjeruje, više onomu koji se nada, još više onomu koji ljubi, a najviše onomu koji se svaki dan trudi oko ove tri kreposti i u njima ustraje. Svaki koji je kršten i koji doista vjeruje napravio je već prvi korak prema ostvarenju. On je na putu savršenosti ako slijedi ova načela.

1. U svemu što se čini i poduzima mora se uvijek imati pred očima Bog i štovanje njega. Naš cilj mora biti da već u ovom životu postanemo savršeni klanjaoci Božji, kao što ćemo biti kroza svu vječnost. Moramo čvrsto odlučiti s milošću Božjom prevladavati sve poteškoće koje nas susreću u duhovnom životu.

2. Kad smo se odlučili na duhovni život, moramo temeljito promisliti tko smo, zapravo, mi. Tada ćemo otkriti da ne zaslužujemo nikakvu hvalu i da nismo dostojni nazivati se kršćanima. Izloženi smo svakoj vrsti bijede, beskonačnom broju opasnosti koje nam ne daju mira, koje nanose štetu našemu zdravlju i našemu raspoloženju, te uzrokuju da se naše vanjsko i unutarnje stanje neprestano mijenja. Ukratko: mi smo bića koja Bog kroz mnoštvo vanjskih i unutarnjih muka hoće privesti k poniznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

3. Moramo vjerovati da je, bez sumnje, za nas dobro i da se Bogu sviđa ako mu se prikažemo, te da božanskoj Providnosti odgovara ako smo izloženi svim mogućim životnim prilikama kako bismo, prihvaćajući muke, patnje i iskušenja, uvijek iznova pokazivali svoju ljubav prema Bogu, sve dok on to drži ispravnim. Bez toga podvrgavanja srca i duha volji Božjoj ne mogu se ostvariti ni pobožnost ni savršenost.

4. Duši je to potrebnija božanska Milost što je veća savršenost kojoj teži. Njoj u svakom trenutku, bezuvjetno, treba Božja pomoć, jer bez nje ne može ništa. Svijet, narav i đavao zajednički vode vrlo žestok i dugotrajan boj protiv duše, te bi ona, unatoč vlastitomu trudu, bez te pomoći sigurno podlegla. Naravi se to čini tvrdo, ali se Milost raduje i nalazi utjehu u ljubavi koja kroz te patnje izražava.

Brat Lovro od Uskrsnuća, OCD

Izvor: Katolici.org

Foto: Shutterstock.com

Objavljeno: 9. srpnja 2016.

Možda vam se svidi