Što želite, duše svete? Pustite maha svojim željama, uputite ih izvan svake mjere i svake granice; raširite, rastvorite svoje srce beskonačnom, a Bog ima čime ga ispuniti, ne postoji ni trenutak u kojemu vam ne daje pronaći sve ono što možete poželjeti. Sadašnji je trenutak uvijek prepun beskonačnih blaga, sadrži više od svega što možete prihvatiti. Vjera je mjera, a pronaći ćete prema tome koliko vjerujete; i ljubav je mjera te što više vaše srce ljubi, više želi te što više vjeruje da je našlo, više i nalazi. Volja se Božja predstavlja u svakomu trenutku kao beskrajno more u kojemu vaše srce ne može doći do dna; ono prima u mjeri u kojoj se širi po vjeri, pouzdanju i ljubavi. Sve ostalo stvorenje ne može ispuniti vaše srce koje je šire od svega što nije Bog. Planine koje straše poglede nisu ništa drugo doli atomi prema srcu. I u toj skrivenoj i tajnoj volji iz svega onoga što vam se događa u sadašnjemu trenutku valja crpsti, a vi ćete je uvijek naći beskonačno širu od vaših želja. Ne idite ni s kim, ne klanjajte se sjenkama i prikazama, one vam ne mogu ništa ni dati ni oduzeti. Samo će volja Božja biti punina koja vam ne će ostaviti nikakvu prazninu; klanjajte joj se, idite ravno k njoj, nadilazeći i napuštajući sve prikaze.

Smrt osjetila, njihova ogoljenost, njihova pritajenost ili uništenost kraljevstvo su vjere; osjetila ljube stvorenja, vjera ljubi Božju volju. Uklonite idole osjetilima, plakat će poput očajne djece, ali vjera pobjeđuje jer joj se ne može dokinuti volja Božja. Kada trenutak straši, izgladnjuje, ogoljuje, pritišće sva osjetila, tada on hrani, obogaćuje, oživljuje vjeru koja se smije gubitcima, poput upravitelja koji se nad neosvojivim prijestoljem smije uzaludnim napadima. Kada se volja Božja objavljuje duši te joj daje osjetiti da se i ona sa svoje strane njoj dariva, duša tada u svim prigodama prima moćnu pomoć; tada iskustveno kuša sreću toga Božjeg dolaska u kojemu uživa jer je praktično shvatila kako se u svim trenutcima mora prepustiti toj volji vrijednoj najvećega poštovanja. Vjerujete li da ona sudi o stvarima poput onih koji ih mjere prema [osjetilima] i koji ne poznaju neprocjenjivo blago koje u sebi sadrže? Onaj tko zna da se ispod skromne odjeće krije kralj po njegovu dolasku ponaša se posve različito od onoga tko vidi lik obična čovjeka te se ponaša prema njemu prema njegovu izgledu. Na isti način duša koja vidi volju Božju u najmanjim stvarima, u najgrubljim i najsmrtonosnijim, sve ih prima s istom radošću, veseljem i poštovanjem te otvara svoja vrata kako bi s čašću primila ono čega se drugi boje, od čega bježe. Izgled je bijedan, osjetila ga preziru, ali pod tim neznatnim prilikama srce štuje kraljevsko visočanstvo i što se volja Božja više snizuje dolazeći bez ikakve časti i u tajnosti, više je srce prožeto ljubavlju. Ne mogu izreći ono što srce osjeća kada primi božansku volju tako umanjenu, tako siromašnu, tako poništenu!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jean-Pierrea de Caussadea “Predanje Božjoj providnosti”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.