ŽIVOT PUSTINJSKIH OTACA

Abba Agaton: Nema većeg napora od molitve Bogu

Abba Agaton: “Kakav god način života čovjek odabere, bude li ustrajan, pronaći će počinka. No, moliti se znači boriti se do posljednjega daha.”

abba agaton

Abba Agaton o najvećem naporu ljudskog života/Foto: Shutterstock

Upitaše abba Agatona: “Što je veće: tjelesni napor ili nutarnja budnost?” Starac odgovori: “Čovjek je nalik stablu kojemu je tjelesni napor lišće, a nutarnja budnost plod. Upravo po onome što je pisano: Svako stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca (Mt 3,10), jasno je da je sve naše nastojanje radi ploda, to jest budnosti uma. No, potreban je i zaklon koji daje lišće i lijep izgled, što je, naravno, tjelesni napor.”

Opet ga upitaše učenici: “Oče, koji način života iziskuje najviše napora?” On im odgovori: “Oprostite mi, ali ja mislim da nema većega napora od molitve Bogu. Jer, svaki put kada se čovjek hoće moliti, neprijatelji ga žele spriječiti znajući da ih ništa ne sputava doli molitva upućena Bogu. Kakav god način života čovjek odabere, bude li ustrajan, pronaći će počinka. No, moliti se znači boriti se do posljednjega daha.”

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Život i izreke pustinjskih otaca” monaha Doroteja Toića. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Objavljeno: 24. travnja 2019.

Možda vam se svidi