Sveti Toma Akvinski jedan je od najvećih teologa u povijesti Crkve. Zbog toga bi se možda moglo očekivati da su i njegova rješenja za tugu koja obuzima ljudsku dušu uglavnom duhovna.

No, Toma je bio svjestan onoga što je zapisao i njegov imenjak, sveti Thomas More da su “tijelo i duša tako čvrsto povezani da tvore jedinstvenu osobu, tako da bolest jednog ponekad ujedno može biti bolest drugog”. Koristeći analogiju možemo zaključiti i da poboljšanje stanja jednog može voditi poboljšanju drugog.

Toma je stoga u svojoj Sumi teologije preporučio pet lijekova protiv tuge koji ne zanemaruju povezanost duše i tijela.

  1. Priuštiti sebi nešto što volimo.

Toma Akvinski kaže da je “užitak za tugu isto što i odmor za umor”, pa kao što „odmor tijela donosi olakšanje od bilo kojeg umora“, tako i „užitak donosi olakšanje ublažujući bilo koju vrstu tuge“. Čitajući Sveto pismo teško je oboriti ovu tezu. Ne samo zato što je i naš Gospodin sudjelovao na proslavama te prije i nakon uskrsnuća uživao u dobrim i plemenitim stvarima u životu, nego i zato što Psalam 104 obraćajući se Bogu kaže: “Ti daješ te niče trava za stoku i bilje na korist čovjeku da izvede kruh iz zemlje i vino što razvedruje srce čovječje.”

  1. Plač

“Bolna stvar boli još više ako je zatomljujemo, zato što je duša usmjerenija na nju: dok, s druge strane, ako izbacimo bol, usmjerenost duše se raspršuje kao da je riječ o izvanjskoj stvari, tako da se unutarnja tuga ublažuje”, napisao je Akvinski. Ne treba posebno naglašavati da je i Isus za zemaljskog života plakao, a i papa Franjo nas je u jednom od svojih obraćanja podsjetio da “određene stvari u životu možemo vidjeti samo očima koje su pročistile suze”.

  1. Dijeljenje naše tuge s prijateljem

Toma navodi da kada “čovjek vidi drugoga koji je rastužen njegovom tugom, čini mu se kao da taj nosi teret zajedno s njime, nastojeći olakšati njegovu težinu, čime teret tuge postaje lakši”. Vrlo učinkovit način za oslobađanje od boli je otvaranje srca prijatelju. Ponekad su kratka poruka ili telefonski poziv dovoljni da bi se naš pogled na svijet ponovno ispunio svjetlom.

  1. Razmatranje istine

“Najveći užitak sastoji se od razmatranja istine. Budući da svaki užitak, kao što je navedeno, umanjuje bol, razmatranje istine ublažuje bol ili tugu, tim više što je osoba savršeniji ljubitelj istine”, piše Toma. O ovome govori i sveti Augustin koji kaže da sjaj istine u prirodi, umjetnosti ili glazbi može biti učinkovit balzam protiv tuge.

  1. San i kupanje

Ovaj lijek bismo vjerojatno najmanje očekivali, no riječ je o kršćanskom stavu da se zbog spomenute povezanosti duše i tijela, tjelesno olakšanje može prenijeti u duševno, ili kao što bi Toma rekao: “Svako dobro stanje tijela prelijeva se na neki način u srce, kao na počelo i svrhu tjelesnih gibanja.”

*Priređeno prema predavanju koje je vikar Opusa Dei za Srednju i Južnu Italiju, vlč. Carlo de Marchi, održao na Nacionalnom crkvenom kongresu u Firenci.