Najvažniji trenutak u našem životu je upravo trenutak smrti. To će odrediti našu sudbinu za vječnost. Ili ćemo biti spašeni ili prokleti. Ili ćemo vječno biti s Bogom ili ćemo vječno biti izgubljeni. Već se sada za života možemo početi pripremati za svet i blagoslovljen trenutak smrti. Ovih deset kratkih i korisnih savjeta mogu nam pomoći da do tada napravimo prave odluke, i da nas u trenutku smrti naš Spasitelj primi u raj.

1. Živite svaki dan svog života kao da je zadnji. Doista, danas bi mogao biti taj dan. Isus nas upozorava: „On će doći kao lopov u noći.“ Budite spremni!

2. Ne grijehu, da Bogu! Grijeh dovodi do tuge, ropstva i smrti. Odreknimo se grijeha pod svaku cijenu i okrenimo se Bogu koji daje život. Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život.“

3. Izvršavajte svoje svakodnevne dužnosti. To je ključno djelovanje u životima svetaca. To znači živjeti „sakrament sadašnjeg trenutka“ i uvijek nastojati učiniti svoju dužnost i obvezu s najboljim namjerama – na čast i slavu Božju!

4. Pali ste? Ustanite! Ako padnete u grijeh, a to će se i dogoditi jer smo svi grešnici, onda odmah hrabro ustanite. Nikada ne stavljajte obraćenje za sutra; radije za danas – prije zalaska Sunca!

5. Ljubav. Težite uvijek najvećoj vrijednosti – ljubavi! Isus nam jasno govori koja je najveća zapovijed, a to je dvostruka zapovijed: ljubiti Boga svim srcem, umom, dušom i snagom. A drugi dio je ljubiti bližnjega jednako snažno kao što ljubimo sebe. Razmišljajući o svetoj smrti, sveti Ivan od Križa nas uči: „U sutonu života bit ćemo suđeni po ljubavi.“ Neka naš svakodnevni cilj bude što intenzivnije gorjeti za ljubav. Poput Djevice Marije, neka i mi umiremo od ljubavi!

6. Dovedite i ostale u nebo. Sluga Božji nadbiskup Fulton Sheen daje nam odličan savjet o tome kako doći u nebo. „Ako želite doći u nebo, onda povedite nekoga sa sobom.“ Isus je rekao: „Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati.“ Naša želja treba biti da volimo ono što Bog voli, a Bog voli spasenje besmrtnih duša. Nadam se da će ovo biti naša najveća želja!

7. Razmišljajte o nebu. Kako bismo imali svetu i sretnu smrt, mnogo nam pomaže stalna misao o stjecanju neba, kao i meditacija o tome što je zapravo raj! Sveti Pavao nam to daje naslutiti ovim poticajnim riječima: „Što oko ne vidje, i uho nije čulo, niti je u ljudski um ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube.“ Učinite to! Razmišljajte o dva najsretnija sata koja su vam se dogodila u životu, pomnožite to s milijun puta, a zatim dodajte vječnost – to će trajati uvijek, uvijek i zauvijek! Neće nikada biti kraja! To je predokus radosti neba koja nas čeka!

8. Recite Isusu ono što želite! Iz dubine svog srca razgovarajte s Isusom i izrazite mu najveću želju svoga srca: da želite rasti u ljubavi prema Bogu, svaki dan sve više i više; da ga želite ljubiti na nebu za svu vječnost. Podsjetite Isusa svakodnevno na najdublju čežnju ljudskog srca. Pozovite svog anđela čuvara da vam dođe u pomoć!

9. Čistilište i patnja. Zašto ne zamoliti Gospodina da nam pošalje naše čistilište ovdje, na zemlji? Doista, mnogo je bolje platiti na zemlji nego u vatri čistilišta nakon smrti. Kako to može postati stvarnost? Jednostavno, ali i teško u isto vrijeme! Svi mi moramo trpjeti, i to na mnogo načina: fizički, emocionalno, ekonomski (mnogi od nas), društveno i duhovno. Zašto ne ponuditi svoje patnje za obraćenje grešnika, pročišćavanje duša u čistilištu, ali i kako bi naša patnja na zemlji poslužila da što brže dođemo u raj? Mnogi od nas nikada ne misle na to, ali Bog nas zapravo ne želi u čistilištu. On želi da idemo izravno u nebo. Budimo iskreni, nekima nebo nije zatvoreno zbog Božje loše volje, već zbog našeg ponosa, sebičnosti, egoizma i otpornost Božjoj milosti. Zašto se ne moliti da odgovorimo Božjoj milosti i prihvatimo svoje patnje u ovom životu kako bismo se ujedinili s Bogom odmah nakon smrti?

10. Marija: Kraljica svetaca i anđela. Svi sveci se slažu s ovom duhovnom maksimom: „Marija je najbrži, najsigurniji i najdjelotvorniji put do Isusa i neba.“ Zašto odmah ne zamoliti Mariju za milost da odemo u nebo? Zamolite Mariju da vam pokaže prepreku koja u vašem životu blokira slobodan pristup Isusu i nebu. Zatim je molite za milost da nadvladate tu prepreku, ili za duhovni ‘”prečac” na autocesti prema nebu.

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: Martin K.

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje urednika portala Catholic Exchange. Sva prava pridržana.