U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Marija je “Virgo Fidelis”, Djevica vjerna.

To je jedan od naziva Blažene Djevice, koji joj pripada od vremena njena uznesenja i slavnog okrunjenja zdesne svoga Sina. Zašto joj pripada ovaj naziv, promotrit ćemo kroz nekoliko odlomaka u Svetom pismu gdje se govori o vjernosti.

Riječ «vjernost» znači odanost nadređenome ili dosljednost u izvršavanju obaveze. Također, ona se primjenjuje i na samoga Svemogućeg Boga koji je, u svojoj velikoj ljubavi prema nama, odlučio ograničiti vlastitu moć svojom riječju obećanja i svojim savezom s Njegovim stvorenjima. Dao je riječ, da će nas, ako ostanemo s Njim i stavimo se u Njegove ruke, voditi kroz sve kušnje i napasti, te nas dovesti sigurno u nebo. Kako bi nas ohrabrio i nadahnuo, na raznim mjestima u Svetom pismu podsjeća nas da je On Bog vjeran, vjeran Stvoritelj.

I tako, njegovi pravi sveci i službenici imaju poseban naziv: «vjernici», vjerni Njemu kao što je on vjeran njima; poslušni Njegovoj volji, revni u širenju Njegove slave, pažljivo čuvajući svete interese koje je postavio za njihovo očuvanje. Tako je Abraham nazvan vjernikom, Mojsije je izjavio svoju vjernost u svoj kući svojoj; David se tako naziva čovjekom po Božjem srcu; sv. Pavao uzdaje hvalu jer «Bog vjeran ostaje»; i u posljednji dan Bog će reći onima koji su dobro iskoristili svoje talente: «Valjaš, slugo dobri i vjerni.»

Marija je, štoviše, na poseban način vjerna svom Gospodinu i Sinu. Neka nitko ni na trenutak ne pomisli da ona nije iznimno revna za Njegovu slavu, ili, kako bi oni koji nisu katolici rekli da je to fantazija, jer uvrijediti Nju znači biti nevjeran Njemu. Njeni odani sluge su još više odani Njemu. I, iako ona cijeni svoje prijatelje, onoga koji štuje radije nju negoli Njega ne bi smatrala prijateljem već izdajicom. Kao što On revnuje za njezinu čast, tako i ona revnuje za Njegovu. On je izvor milosti, a svi njezini darovi dolaze od dobrote Njegove. O Marijo, nauči nas klanjati se tvome sinu kao Jedinom Stvoritelju, i biti bogobojazni kao oni koji su Mu vrlo omiljela stvorenja.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: s. M. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretanskim litanijama