Marija je „Virgo prudentissima“, Djevica premudra.

Na prvi se mah ne može činiti da je krepost mudrosti povezana s kušnjama i patnjama Gospina života; ipak, postoji gledište s kojega se trebamo prisjetiti njene mudrosti u ovim iskušenjima. Moramo se sjetiti da ona nije samo veliki primjer kontemplativnog života, već i praktičnog. Da bolje pojasnimo, praktični život je istovremeno i život pokore i mudrosti. Marija je jednako toliko ispunjena vanjskim radom i teškim služenjem kao i bilo koja današnja sestra milosrdnica.

Naravno, njene su dužnosti varirale prema dobima njena života: kao mlade djevojke, supruge, majke i udovice: no, ipak je njen život bio ispunjen dužnostima iz dana u dan, iz sata u sat. Kao stranac u Egiptu imala je svoje dužnosti prema jadnim poganima među kojima je živjela. Kao stanovnik Nazareta imala je svoje dužnosti prema svojim rođacima i susjedima. Iako se o njima nije pisalo, imala je svoje dužnosti tijekom onih godina u kojima je naš Gospodin propovijedao i naviještao svoje Kraljevstvo.

Nakon što je napustio ovu zemlju, imala je svoje dužnosti prema apostolima, a posebno prema evanđelistima. Imala je dužnosti prema mučenicima i ispovjednicima u zatvoru; prema bolesnima, neukima i siromašnima. Potom je morala sa sv. Ivanom ići u drugu, pogansku zemlju, gdje je umrla blaženom smrću. No, prije ove smrti, koliko li je morala patiti tijekom života među idolopokloničkim žiteljima! Bez sumnje su anđeli štitili njene oči od najgorih zlodjela koja su se tamo činila. Ipak, i ovdje je imala mnogo dužnosti – te je zauzvrat imala mnogo zasluga. Sva njena djela bila su savršena, sva su bila najbolje moguće učinjena.

Uvijek biti budan, na oprezu, pun žara, moći djelovati ne samo bez grijeha već i na najbolji mogući način, u raznolikim svakodnevnim okolnostima, to sve obilježava život neumorne brižljivosti. No, za ovakav je život mudrost najznačajnija vrlina. Stoga je zbog boli i patnje njenog zemaljskog hodočašća možemo zazivati Virgo prudentissima.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama