David

Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina. Bijaše – kako se smatralo – sin Josipov, Elijev, Matatov, Levijev, Malkijev, Janajev, Josipov. Matatijin, Amosov, Naumov, Heslijev, Nagajev, Mahatov, Matatijin, Šimijev, Josehov, Jodin, Johananov, Resin, Zerubabelov, Šealtielov,Nerijev, Malkijev, Adijev, Kosamov, Elmadamov, Erov, Jošuin, Eliezerov, Jorimov, Matatov, Levijev, Šimunov, Judin, Josipov, Jonamov, Elijakimov, Melejin, Menin, Matatin, Natanov, Davidov, Jišajev, Obedov, Boazov, Salin, Nahšonov, Aminadabov, Adminov, Arnijev, Hesronov, Peresov, Judin, Jakovljev, Izakov, Abrahamov,Terahov, Nahorov, Serugov, Reuov, Pelegov, Eberov, Šelahov, Kenanov, Arpakšadov, Šemov, Noin, Lamekov, Metušalahov, Henokov, Jeredov, Mahalalelov, Kenanov, Enošev, Šetov, Adamov, Božji.

Lk 3,23-38

Premda bi se o kralju Davidu dalo dugo razmišljati, ovdje ćemo, spominjući se osoba zapisanih u Isusovu rodoslovlju, svoju pozornost usmjeriti na dvije zgode u kojima se spominju ovce i stranci.

Filistejac Golijat

Prvi stranac koji ima važnu ulogu u Davidovu životu je Filistejac Golijat koji je svakodnevno provocirao i izazivao Izraelce.

Golijatova predimenzionirana glomaznost želi pokazati veličinu Božje ljubavi i djela koje svatko od nas može napraviti ako se prepustimo Bogu.

David je na bojno polje došao od svojih ovaca. Došao je svojoj braći koji su bili u Šaulovoj vojsci. I svi su ga doživljavali kao dječaka kojemu nije mjesto u vojnom logoru, nego kod ovaca.

Ali, Bog je već jednom pozvao Davida od ovaca i dao mu prigodu da postane ono za što ga je Bog izabrao.

Davidova braća, izraelski vojnici, a pogotovo Golijat, rugaju se Davidu i omalovažavaju ga. I sam kralj Šaul, kada prihvaća prijedlog da David izađe na dvoboj s Golijatom, dovodi ga u neugodnu situaciju nabacivši na njega bojnu opremu s kojom nije znao niti hodati. Zato je David ni ne prihvaća, nego nezaštićen rukotvorenim štitom izlazi pred izazivača.

Ja idem na te u ime Jahve Boga

Davidova potpuna ogoljenost, nezaštićenost i nenaoružanost pokazuje povjerenje u Boga i čvrstu vjeru da čovjek koji nastupa u Božje ime doista može sve učiniti.

David dolazi na dvoboj s molitvom i Božjim imenom u srcu i na usnama. Dvoboj doživljava kao prigodu da proslavi Boga.

Premda na prvi pogled može biti neprimjeren način proslave Boga, ipak valja imati na pameti vrijeme i mentalitet u kojemu je nastao taj zapis te iz toga naučiti da nema niti jedne životne situacije u kojoj ne bismo mogli proslaviti Boga.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Prečesto se mi kršćani u današnjem svijetu osjećamo kao dijete s praćkom nasuprot kojemu stoji moćni i opremljeni neprijatelj koji nam želi smrt. Ali znamo da možemo uz Božju pomoć sve postići. Pa i da se progonitelj obrati te dopusti slobodan život Crkvi.

Ne smijemo se opasivati i oružjem krenuti na naoružanog izazivača. Jer bi to značilo da se ne pouzdajemo u Boga, nego u svoju ratničku sposobnost. A dovoljno nam je nekoliko oblutaka ljubavi kojima će Bog dotaknuti srce onih koji nas izazivaju i žele nam zlo.

Nikola Kuzmičić

Foto: Shutterstock.com