Što izlazi iz usta, iz srca izlazi. Cijeli čovjek ostaje ukaljan onim što se zbiva u njegovu srcu: zlim željama, opakim nakanama, zavišću, mržnjom…

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Božić je poziv na unutarnju čistoću. Možda puno ljudi ništa ne vidi u ovom blagdanskom danu jer su slijepi za ono što je uistinu važno: srce im je puno materijalnih stvari ili prljavštine i bijede. Nečistoća srca je ta koja nas čini neosjetljivima za Božje stvari, kao i za mnoge ispravne ljudske stvari, među kojima je suosjećanje nad nesrećama drugih. Iz čista srca rađaju se radost, sposobnost prodiranja u božansko, pouzdanje u Boga, iskreno kajanje, poznavanje sebe samih i svojih grijeha, prava poniznost i velika ljubav prema Bogu i prema drugima.

Što izlazi iz usta, iz srca izlazi. Cijeli čovjek ostaje ukaljan onim što se zbiva u njegovu srcu: zlim željama, opakim nakanama, zavišću, mržnjom… I ovi vanjski grijesi koje Gospodin nabraja, prije nego što su se očitovali, već su bili počinjeni u čovjekovoj nutrini. To je mjesto gdje se ljubi ili vrijeđa Boga.

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like[/facebook]

Među svim ciljevima našega života samo jedan nam je doista potreban: stići na cilj koji nam je Bog pripravio, dostići nebo, ispunivši svatko svoj poziv. No, da bismo postigli takav cilj, trebamo biti spremni izgubiti sve ostalo i ukloniti sve što nas priječi na tom putu. Sve treba služiti kao sredstvo da se dođe do Boga; i ako je nešto, umjesto da bude sredstvo, zaprjeka, tada moramo to ispraviti ili napustiti. Gospodinove riječi su jasne: »Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.«

Ako nam je srce čisto, znat ćemo prepoznati Krista u intimnosti molitve, u naporu rada, u događajima svakodnevnoga života. On živi i djeluje u nama bez prestanka. Kršćanin koji iskreno traži Gospodina, nalazi ga; jer sam Gospodin traži nas.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)