Brat_sestra_i_majka

Dok on još govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: “Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore.” Tomu koji mu to javi on odgovori: “Tko je majka moja, tko li braća moja?” I pruži ruku prema učenicima: “Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.”
(Mt 12,46-50)

Neobična je zgoda s kraja dvanaestog poglavlja Matejeva evanđelja. Ali, cijeli Isusov život nije ništa drugo na prvi pogled, nego veoma neobičan život.

Eto majke i braće njegove

Činjenica da su Isusu, zanesenom propovijedanjem Radosne vijesti, došli majka i njegova braća, ukazuje na to da je Isus odrastao u sasvim zdravoj i uobičajenoj obiteljskoj sredini. U ozračju u kojemu je postojalo i ljubavi i reda.

Blažena Djevica Marija simbolizira ljubav u kojoj je Isus odrastao, a njegova braća, koja nisu djeca istih roditelja, nego bliski krvni srodnici, označavaju red kojega se držalo i pravila koja su postojala. Rodbina je brinula za svog člana i htjela je porazgovarati s njime.

Vani – unutra

Oni koji su došli po Isusa iz obiteljske ljubavi i reda ostaju vani i ne dolaze u krug onih koji su oko Isusa premda je prolaz očito bio moguć. Oni, premda su svjesni svoje povezanosti s Kristom, ostaju vani i ne dolaze Kristu do kraja.

Većina nas pripada Kristu od početka. Dio smo njegove obitelji od svog dojenačkog doba. Bilo bi žalosno kada bismo propustili ići uvijek za Kristom i nalaziti ga tamo gdje on je. Bilo bi žalosno kada bismo ostajali vani i očekivali da se Krist nama prilagođava.

Tko god vrši volju Oca

Ne smijemo se naviknuti na Krista niti smatrati da imamo pravo na privilegije. Kristovi smo dokle želimo pripadati njemu. Dokle god idemo za njim. Kristovi smo dok vršimo volju Oca njegova. Volju Oca našega.

Krist nije onaj koji nas prima ili odbacuje. Mi sami prihvaćajući ili odbijajući njegov poziv sebe činimo dijelom Crkve ili se od zajednice odmećemo. Možemo biti Isusov brat ili sestra ako to želimo.

Tko je majka moja , tko li braća moja?

Isus nas ovom zgodom, kao i još nekim dijelovima iz Evanđelja, jasno podučava da biti kršćanin ne znači nastojati oko bontona i uobičajenoga stila ponašanja. Biti kršćanin znači pripadati Kristu. Važnije je duhovno srodstvo od onog biološkog.

Zato, premda je poštivanje obitelji i međusobno pomaganje i čuvanje ljubavi i reda nešto što je kršćanska krepost i Božja volja izražena u četvrtoj uputi Dekaloga, ipak nam neprestano valja biti na pameti da je puno važnije prepoznati trenutak i Božju volju pa djelovati u skladu s time ne obazirući se na komentare ili gunđanja.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like[/facebook]

Naš cilj je zajedništvo s Bogom, a to se postiže tako da uvijek i svugdje beskompromisno slijedimo Krista. Da ne izlazimo iz kruga onih koji ga slušaju i koji žive po njegovoj riječi i u skladu s Božjom voljom. Da ne trnemo Duha koji je u nama.

A u tome nam itekako može pomoći Blažena Djevica Marija koja nije samo biološki povezana s Isusom, nego je njegova prva i najveća učenica i nasljedovateljica. Zato je nužno potrebno svakodnevno se njoj utjecati za pomoć i zaštitu da ustrajemo u svom opredjeljenju za Krista.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.