Zastrašujući prizori požara koji proždire kraljicu gotike, veličanstvenu parišku katedralu Naše Gospe, ostavili su bez riječi čitav svijet. I dok su mnogi u strahu i neizvjesnosti iščekivali vijesti iz Pariza, pitajući se hoće li ovo remek-djelo sakralne arhitekture preživjeti katastrofu ili će doći do urušavanja čitave konstrukcije, jedna je priča iz nedavne povijesti davala razlog za optimizam i nadu kako će simbol Francuske, ali i čitave Europe, ipak preživjeti. Riječ je o tragičnoj sudbini jednako tako veličanstvene francuske katedrale u Reimsu koja je tijekom Prvog svjetskog rata doživjela i preživjela nezamisliva razaranja.

Građena između 1211. i 1427. godine, na mjestu crkve u kojoj je 496. bio kršten franački kralj Klodvig, katedrala Naše Gospe u Reimsu bila je mjesto krunidbe francuskih kraljeva sve do 1825. godine i smatra se pravim biserom francuske gotike. Ipak, njezina neprocjenjiva vrijednost i važnost nije spriječila njemačke snage da ju u rujnu 1914. godine pogode s tridesetak granata, premda nije imala nikakvo vojno značenje.

“Katedrala u Reimsu je po mom mišljenju napadnuta isključivo kao simbol francuske povijesti. Napasti katedralu značilo je Francuzima zariti nož u srce”, komentar je povjesničara Patricka Demouya.

Požar uzrokovan bombardiranjem progutao je krovište katedrale, a potom i njezinu unutrašnjost. Ipak, zahvaljujući jednoj staklarskoj obitelji koja se generacijama bavila i izradom vitraja, dio veličanstvenih vitraja je rastavljen i sačuvan. Među njima je i prekrasna “Rozeta Stvaranja” iz 13. stoljeća koja i danas ponosno stoji na sjevernom kraku transepta.

U nastavku rata katedrala u Reimsu pretrpjela je dodatna razaranja. Pogođena je s najmanje tristotinjak granata, a tijekom 1917. i 1918. godine preživjela je dva bombardiranja. Ipak, na koncu rata, njezini zidovi i dalje su ponosno stajali u opustošenom Reimsu, što je ulijevalo nadu kako će i pariška ljepotica ipak izdržati i preživjeti katastrofalni požar.

Nakon prvotne dvojbe obnoviti katedralu ili konzervirati njezine ostatke kao trajni spomen i opomenu čitavom čovječanstvu, ipak je, zahvaljujući brojnim donacijama, a prvenstveno donaciji američke Zaklade Rockefeller, odlučeno kako će se krenuti u restauraciju koja je trajala do 1938. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata katedrala je pošteđena novih razaranja, a 7. svibnja 1945. godine u Reimsu vođa njemačkih oružanih snaga Alfred Jodl savezničkom generalu Eisenhoweru potpisao je predaju njemačkih oružanih snaga.

Zanimljivo, dvadesetak godina nakon završetka rata, katedrala u Reimsu bila je mjesto simboličnog pomirenja francuskog i njemačkog naroda. Ondje su 8. srpnja 1962. godine francuski i njemački predsjednici Charles de Gaulle i Konrad Adenauer sudjelovali na “misi pomirenja”, te izrazili snažnu volju za pomirenjem njemačkog i francuskog naroda. Katedrala u Reimsu upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1991. godine, a 2011. godine svečano je proslavljena 800. obljetnica njezina postojanja.

Nadamo se i vjerujemo kako će i pariška katedrala Naše Gospe doživjeti jednaku sudbinu i što prije zasjati u punom sjaju!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net