Vrijednost ljudskog života je neprocjenjiva, a svaka duša ima neograničen potencijal. Svi smo pozvani štititi život i nikada, ni pod jednim uvjetom, ne pristati na pobačaj. Pojedina novorođena djeca će možda biti posvojena ili smještena u domove za napuštenu djecu, ali to ne znači da će time automatski biti predodređena za neuspjeh.

Po uzoru na uCatholic, donosimo popis iznimno uspješnih ljudi, koji su nekada bili siročad. Ne predstavljaju li njihovi životopisi još jedan u nizu brojnih dokaza da se za pravo na život moramo beskompromisno boriti?

J. R. R. Tolkien

Engleski književnik, najpoznatiji kao autor djela Hobit, Gospodar prstenova i Silmarillion, ostao je bez oca kada je imao samo tri godine, a majka mu je preminula osam godina kasnije. Ostatak djetinjstva je proveo kod obiteljskih prijatelja. Dječak, koji je u djetinjstvu ostao bez roditelja, kasnije je prozvan ocem moderne fantastične književnosti, a The Times ga je 2008. godine rangirao kao šestog na popisu 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine.

John Lennon

Pjevač Beatlesa je rođen u vrlo turbulentnom braku. U petoj godini života je morao birati s kojim će roditeljem živjeti. Naposljetku ga je posvojila tetka Mimi Smith. Lennon je kasnije postao jedan od najpoznatijih tekstopisaca svih vremena i član najvećeg benda u povijesti rock and rolla.

Steve Jobs

Foto: Wikipedia

Pokojni Steve Jobs je bio sin Sirijca Abdulfattaha Jandalija i studentice iz Wisconsina Joanne Schieble. Par se nikada nije vjenčao. Studentica je rodila u San Franciscu, a dijete je ubrzo dala na posvajanje. Jobsovi posvojitelji su majci obećali kako će dijete poslati na fakultet. Jobs se kasnije proslavio kao suosnivač, izvršni direktor i dizajner tvrtke Apple Inc. te kao jedan od najutjecajnijih ljudi u povijesti računalne industrije.

Babe Ruth

Foto: Wikipedia

George Herman Ruth, igrač bejzbola i nacionalna ikona SAD-a, rođen je u Marylandu. Sa sedam godina je bio poslan u katoličku školu, u kojoj se istovremeno nalazilo sirotište, gdje je dječak otkrio talent za bejzbol, sport u kojem se kasnije itekako proslavio.

Ove četiri slavne osobe uspjele su razviti svoje potencijale zahvaljujući i onima koji su im pomagali u djetinjstvu. Babe Ruth je, primjerice, postao legendarni igrač bejzbola zahvaljujući i ljubavi dobrih katolika, onih vjernika koji su samo nasljedovali drevnu misiju svoje Crkve.

Katolička Crkva je oduvijek brinula o napuštenima, a danas upravlja nad više od 10 tisuća sirotišta i 10 tisuća vrtića diljem svijeta, što je čini jednom od najvećih humanitarnih organizacija u svijetu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net