PUT PREMA KAOSU

Biskup Barron: Otac Andrewa Cuoma popularizirao je frazu ‘ja sam katolik, ali…’, nedavni zakon o pobačaju je posljedica

Zastrašujući zakon o pobačaju koji je nedavno potpisao guverner New Yorka, Andrew Cuomo, koji se deklarira kao katolik, nije došao iznenada, nego je posljedica godinama prisutnog načina razmišljanja i djelovanja koji dovodio do potpunog kaosa, smatra biskup Robert Barron.

Robert Barron

Foto: Facebook

“Ako bi dijete, koje mirno leži u kolijevci u domu svojih roditelja, bilo brutalno ubijeno i raskomadano, cijela zemlja bi se s pravom zgrozila i pozvala na istragu ubojstva. No, sada zakon New Yorka potvrđuje da isto to dijete, koje nekoliko trenutaka prije rođenja mirno leži u majčinoj utrobi, može bez ikakvih posljedica biti raskomadano medicinskim škarama.”

Napisao je to biskup Los Angelesa, Robert Barron, u svome komentaru na nedavni zakon donesen u saveznoj državi New York, kojim je ozakonjen pobačaj sve do samog kraja trudnoće.

Barron je naglasio kako, unatoč njegovoj zastrašujućoj formulaciji, donošenje ovakvog zakona nije bilo posve iznenađujuće, u svjetlu činjenice da je Hillary Clinton tijekom posljednje predsjedničke kampanje na pitanje ima li dijete nekoliko minuta prije rođenja ustavom zajamčena prava odgovorila: “To je ono što naš zakon određuje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da puka slučajnost mjesta gdje je dijete rođeno može biti presudna po pitanju hoće li ono biti zakonom zaštićeno ili raskomadano “može biti samo rezultat ideološke indoktrinacije”, smatra Barron i upravo je ideologija ono što osljepljuje pobornike ovakvih zakona da ne vide očitu stvarnost.

Biskup se u tekstu prisjetio zanimljive činjenice kako je upravo otac Andrewa Cuoma, Mario Cuomo (svojedobno također guverner New Yorka), u svom znamenitom govoru na Sveučilištu Notre Dame popularnom učinio frazu da se on kao katolik osobno protivi pobačaju, ali da ne želi nametati svoja uvjerenja svim ljudima.

Upravo u takvom stavu biskup Barron vidi izvor ove degradacije po pitanju zakona o pobačaju koja se dogodila tijekom godina između oca i sina. “Privatna religija, ona koja se nikada ne utjelovljuje u gestama, ponašanju i moralnoj predanosti, ubrzo nestaje. Nekoć snažna uvjerenja, koja se nikada ne izražavaju, propadaju, gotovo preko noći, u pobožne sanjarije – i napokon nestaju”, napisao je.

Kao suprotnost ovakvom stavu, biskup Los Angelesa ukazao je na primjer svetog Thomasa Morea, čiji je život prikazan u Oscarom nagrađivanom filmu “Čovjek za sva vremena”. U filmskom dijalogu između amoralnog kardinala Wolseya i svetog Thomasa Morea, engleski svetac dobro pogađa što čini političar koji izdaje svoju savjest.

“Stalno me žalostite, Thomas. Kada biste samo mogli vidjeti gole činjenice, bez tog strašnog moralnog škiljenja, sa samo malo zdravog razuma, mogli biste biti državnik”, kaže Wolsey, na što More odgovora: “Pa… ja smatram da kada državnik izdaje svoju privatnu savjest zbog javnih dužnosti… onda on prijekim putem vodi svoju zemlju u kaos.”

Ivo Džeba | Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 29. siječnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi