Američka političarka i zastupnica iz redova Demokratske stranke, Alexandria Ocasio-Cortez, na društvenim je mrežama kip poznatog katoličkog sveca usporedila sa simbolima “bjelačke supremacističke kulture”.

Radi se o kipu svetog Damjana od Molokaija, poznatog pod nazivom “apostol gubavaca”, koji se nalazi u zgradi američkog Kongresa te predstavlja saveznu državu Havaji.

“Čak i kada izabiremo osobe koje bi trebale ispričati priču koloniziranih mjesta, mi pričamo priče kolonizatora i useljenika, i ničije više”, napisala je Cortez u videu objavljenom u segmentu “Priče” na Facebooku. Video prikazuje prostoriju u Kapitolu s kipovima, a u jednom trenutku kadar se zaustavlja i ostaje na belgijskom svecu.

“Nismo ovjekovječili kraljicu Lili’uokalani, jedinu vladaricu Havaja, niti ispričali njezinu priču. Odabrali smo velečasnog Damjana”, dodala je Ocasio-Cortez istaknuvši kako su među kipovima u Kapitolu “doslovno svi muškarci, svi bijelci, a uglavnom oboje. Tako izgleda patrijarhat i bijela supremacistička kultura!”

Premda je u videu istaknula kako ovime ne želi “osporiti svaki pojedini kip”, njezin potez naišao je na brojne kritike, a možda i najsnažniju “repliku” uputio je pomoćni biskup Los Angelesa Robert Barron.

No tko je zapravo svetac koji postao predmet spora?

Sveti Damjan – od Belgije do Havaja

Sv. Damjan de Veuster rođen je 3. siječnja 1840. kao sedmo dijete u seljačkoj obitelji u mjestu Tremelu u Belgiji. Kršteno mu je ime Josip, a za vrijeme pučkih misija, koje su u njegovoj župi držali redovnici redemptoristi, 1858. godine je odlučio postati redovnik, piše magazin Zvonik. Bilo mu je 19 godina kad je i on stupio među redovnike u Kongregaciju Presvetog Srca Isusova i Marijina u gradu Leuvenu. Taj red je bio zadužen za pastoral Havajskog otočja. Želio je biti brat laik, ali su njegovi poglavari odlučili poslati ga na studij teologije. Kad je u misije trebalo poslati nove snage, Damjan se tada dragovoljno javio da on pođe u misije umjesto svog brata Pamfila koji se upravo bio razbolio. Još nije bio zaređen za svećenika, kad je 1864. godine, nakon dugog putovanja lađom, stigao sa svojom subraćom u luku glavnoga grada otočja Honolulu. Dva mjeseca kasnije primio je Damjan svećeničko ređenje te je počeo zamjenjivati jednog bolesnog misionara u distriktu Puna na jugoistoku Havaja. Naučio je jezik domorodaca te ga je autohtono stanovništvo jako zavoljelo.

Dobrovoljno otišao među gubavce

Sveti Damjan je 1873. godine, na vlastitu želju, poslan na otok Molokai. Na tom su otoku bili izolirani ljudi koji su bolovali od gube. Zbog opasnosti od zaraze i zbog ozračja među bolesnicima, otok su nazvali paklom Južnoga mora.

Otac Damjan sa zaraženima iz kolonije gubavaca nekoliko tjedana prije smrti/Foto: William Brigham/Hawaiimagazine.com/Wikimedia Commons

Na otoku Molokaiju živio je kao dušobrižnik i liječnik, jedini zdrav čovjek među 800 zaraženih gubom. Postao je pravi apostol gubavaca. Bile su mu 33 godine. Njegovo nesebično zalaganje i rad među zaraženima ubrzo su postali poznati i priznati po cijelom svijetu. Poslije jednoga tajfuna, on je zajedno s bolesnicima podigao nove kolibe, ali i bolnicu i dva sirotišta za djecu. Sagradio je i crkvu.

Služeći bolesnike sveti Damjan i sam se zarazio

Dvoreći i služeći bolesnike i sam se zarazio gubom. Bolest ga je nagrizala i mučila sve do 15. travnja 1889. godine, kad je umro. I za vrijeme bolesti, otac Damjan je nastavio svoj apostolat i nije prestajao skrbiti za bolesnike. Svojim radom i pobožnošću proslavio je svoju domovinu Belgiju, ali i Havajsko otočje u Sjedinjenim Američkim Državama. U njegovoj smrtnoj borbi stalno je bio okružen svojim vjernim bolesnicima, a kad je umro, pokopali su ga pod jedno stablo na otoku. Na spomen-ploči je pisalo: “Svetoj uspomeni na časnog oca Damjana, koji je umro kao mučenik ljubavi.”

Sveti Damjan na samrtnoj postelji/Foto: Sydney B. Swift/Tremelo.be/Wikimedia Commons

Svetog Damjana krajem 80-tih godina prošlog stoljeća počeli su štovati kao zaštitnika i udruge oboljelih od AIDS-a. Čak su neke ustanove za brigu i prevenciju HIV-a, poput onih u američkim gradovima Indianapolisu i Albanyju, nazvane “Damien Center”, po uzoru na popularnog sveca.

Dodajmo kako je oca Damjana svetim proglasio papa Benedikt XVI., 11. listopada 2009. godine.

Odgovor američke zastupnice

Alexandria Ocasio-Cortez jučer je odgovorila na kritike putem svog Twitter profila, istaknuvši kako nikada nije rekla da je otac Damjan “loša osoba”, već je samo htjela istaknuti “činjenicu da su velika većina kipova u Kapitolu bijeli muškarci”.

Njezin ured također je objavio zasebno priopćenje:

“Otac Damjan počinio je brojna iznimno dobra djela i njegova je priča vrijedna prepričavanja. No također nam je važno ispitati iz pozicije američke povijesti zašto je osoba koja nije Havajac i Amerikanac izabrana da predstavlja Havaje u Kapitalu naspram pripadnika havajskog autohtonog stanovništva koji su učinili iznimna dobra djela te zašto se uopće tako mali broj kipova koji prikazuju žene i pripadnike drugih rasa nalazi u Kapitolu.”