Na adresu redakcije našeg portala pristigao je tekst Mihaela Grgurevića o korištenju aplikacije Microsoft Teams koju zbog pandemije koronavirusom hrvatske škole koriste za provođenje nastave. Osim što se bavi pristupom nastavi na daljinu, kroz tekst su provučeni i svetački savjeti za provođenje dana što će, vjerujemo, biti korisno našim čitateljima koji u ovo vrijeme moraju ostati kod kuće. 

Ono što je donedavno bilo samo u šali, postalo je stvarnost – nastavnici i učenici odrekli su se škole u korizmi. Redovita nastava sada se odvija putem televizije i interneta, naročito aplikacije Microsoft Teams, a također i sve više tvrtki prihvaća ovu radnu alternativu iz već poznatih epidemioloških razloga. Kako da ne gubite dane sjedeći pred ekranom te koje sam zamke primijetio u radu s ovim programom tijekom proteklog tjedna, otkrit ću vam u 5 pogrešaka pri baratanju Teamsom.

1. Od jutra otvarati Teams

Um je ujutro svjež, a internet užasno spor. Nerazborito je dakle spajati ove dvije krajnosti. Dopodne je idealno ispuniti baveći se nekim sustavnim aktivnostima koje vanjski utjecaji ne mogu toliko kočiti. Primjerice čitanje ili pisanje knjige, molitva križnog puta, sviranje instrumenta, kondicijski trening ili pripremanje ručka puno su primjereniji ovom stanju duha od iščekivanja obavijesti i učitavanja datoteka koje nikako da se otvore.

2. Noćna bdjenja pred ekranom

Iskustvo i znanost davno su dokazali da se čovjek najbolje odmara noću, a najkvalitetnije radi danju. Ne treba dakle upasti ni u ovu krajnost. Učenje po noći i spavanje danju zasigurno pripadaju u kategoriju nužnog zla, jer i jedno i drugo uzrokuje pogubljenost u vremenu pa kao posljedica dolazi smanjena učinkovitost rada uz blagi košmar u glavi. Točno je da čovjek, ako nije umoran, može noću biti više skoncentriran, što zbog manje buke, što zbog lučenja adrenalina i kortizola, ali već nakon nekoliko dana to stvara kontraefekt ili kroz duži period krši prirodni ritam. Biblija nas potiče da budemo budni – eto odličnog izgovora za noćne ptice – mada mi je sumnjivo da je Gospodin pod time mislio da u dva ujutro proučavamo staništa gujavica za seminarski iz biologije. Lekcija koju i mala djeca znaju, a mi „veliki“ je se prisjećamo jer smo samo ljubljena djeca Božja: leći na vrijeme da se ujutro možemo rano ustati!

3. Voditi rovovski rat

Kao i sve društvene mreže, Teams navlači da čim više vremena provedeš uz njega pojeći se ispraznim informacijama. Tomu se treba snažno oduprijeti i izbjegavati prigodu da radna atmosfera propadne u mlako buljenje pa klikanje te besadržajno dopisivanje. Nisi ni brži niti si efikasniji kad stihijski otvaraš te jedan te drugi prozor ili letimično čitaš, a pogotovo ako ti pored računala stoji upaljen mobitel i sve gori od multitaskinga. Metoda koja se meni pokazala optimalnom je, u pravom trenutku, kad se poslije ručka hrana slegne u želudcu i kad već kolege naprave svoj dio, brzinski otvoriti Teams, ispisati na papirić sve zadatke koje sam dobio i do kada moraju biti odrađeni; preuzeti datoteke te pristupiti vršenju kad zatvorim sva ostala ometala. Kako virus invazivno djeluje nakon  što se dogodi i najmanji kontakt, takvom organiziranošću i preciznošću valja operirati na Teamsu.

4. Raditi zbog sebe

Ako radim samo zbog profesora ili šefa, preko volje, tad već tratim vrijeme jer moj rad nema težinu. Ako radim zbog sebe, vjerojatno će mi sve brzo dosaditi ili ću se početi pitati što će to meni uz redovitu kuknjavu oko lošeg obrazovnog sistema, nesposobnih političara ili kojeg već izgovora da ne obavljam posao sa zadovoljstvom. Za uzora si je ovdje zgodno staviti marljivog apostola Pavla kada piše: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima!“ (Kol 3,23) Činim li nešto svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim, uzvratit će mi Otac tolike RADosti u skrovitosti.

5. Ne slušati Učitelja dok priča

Nakratko se mislima vratimo u školske klupe… Ako primijetite, odlikaši će uglavnom uvijek reći da najviše nauče pomno prateći nastavu. Posljednja dakle greška koju moram izdvojiti, a koja se uglavnom pokazuje i najkobnijom je izostanak molitve. Čovjek koji smanji molitvu je kao Teams bez interneta, ili kao Teams koji ne može učitati datoteku. Slabo ti koristi od takvoga! Popuštati u molitvi znači ne slušati Božanskog Učitelja i ne pratiti Isusovu nastavu, a na njegovim satovima učimo kako dovesti sebe u red, kako uskladiti odnose s bližnjima, ako hoćete, i kako ispravno koristiti Teams. U ovo dakle vrijeme milosno, vrijeme spasa, obogati se u Gospodinu, dok si izoliran od svijeta. Monasi u samostanima već stoljećima gaje ono znamenito pravilo: „Ora et labora! Moli i radi!“ Jer Stvoritelj zna najbolje kako naša osoba funkcionira, na čemu još poraditi, kako me obnoviti… Razgovaraj s Njim o tome, pitaj ga i odgovorit će ti, ako ne izravno, poslat će literaturu. O, koliko volim ona njegova predavanja kroz „školske“ primjere: Gospina krunica (ponavljanje je majka znanja), čitanje Biblije (probaj na stranom jeziku), devetnica Duhu Svetom (tri na kvadrat), krunica Božjeg milosrđa (milosrđe je ∞), časoslov (ima i na internetu), litanije Krvi Kristovoj (u smrtnoj borbi na zemlju potekla), zahvaljivanje za hranu (molitva za gladne)…

Pronađi u ovoj izvanrednoj situaciji priliku da samo Isus Krist bude tvoj Učitelj. U zoru i prije večeri odvaži se na malo dužu molitvu, surađuj s ukućanima, na Teamsu zadatke rješavaj kao da ti ih Gospodin osobno šalje, napravi i pokoju kraću molitvenu pauzu (npr. kad u podne čuješ zvono)… Sve to da bi s povečerjem, na samom počinku, mogao odgovorno pristupiti ispitu savjesti. Kojom ocjenom bi me Isus ocijenio?

Mihael Grgurević | Bitno.net