Godine 1890. svijetom hara pandemija ruske gripe. Stotine milijuna su bolesne, a više od milijun ljudi podleglo je gripi koja izaziva veliku ekonomsku i društvenu krizu, piše The Pillar.

Korizma se približavala, a zbog ozbiljnih posljedica koje je pandemija ostavila na stanovništvo diljem zemaljske kugle, tadašnji Sveti Otac odlučio se na jedinstven potez – udijeliti globalni oprost od obveznog korizmenog odricanja i posta.

U to su vrijeme, kako Pillarov članak detaljno objašnjava, vladale puno strože odredbe za katolike u korizmi no što je slučaj danas.

Papa Lav XIII. – poznat po svojoj osjetljivosti za socijalna pitanja zbog čega je stekao i naziv “radnički papa” – odlučio je objaviti dekret kojim je udijelio oprost od posta i uzdržavanja za sve zemlje pogođene ruskom gripom.

Odluku je u obliku pisma poslao kardinal Raffaele Monaco La Valletta biskupima i ordinarijima diljem svijeta 30. siječnja 1890., manje od dva tjedna prije početka korizme.

“Priroda i prateće okolnosti bolesti koja se ovih dana proširila ne samo Europom nego i drugim dijelovima zemlje, stavili su obvezu pred Apostolski autoritet i dobrotu. Naš Presveti Otac Lav XIII., potaknut širenjem bolesti i neumornim žarom kojim se trudi osigurati dobro vjernika, ne samo u stvarima koje se tiču duše, već i u onima koje se tiču tijela, stoga se u svojoj brižnosti savjetovao kako bi vjernicima udijelio, koliko je u njegovoj moći, koristi lijeka koji bi mogao biti od koristi životu i zdravlju protiv snage ove sveprožimajuće bolesti.”

“Stoga (…) udjeljuje apostolski autoritet svim nadbiskupima, biskupima i ordinarijima katoličkog svijeta, u svim mjestima koje je posjetila navedena bolesti, moć odrješenja vjernika pod njihovom vlašću od obveznog posta i odricanja, dok god, prema njihovoj prosudbi, stanje javnog zdravlja u tim mjestima zahtijeva izvršavanje apostolskog oprosta”, piše, između ostalog, u pismu.

Zanimljivo je da je, unatoč napretku tehnologije i komunikacija (što je utjecalo i na globalno širenje pandemije), vijest u mnoge dijelove Crkve stigla sa zakašnjenjem.

I dok je u Engleskoj ona pročitana u gotovo svim crkvama na prvu korizmenu nedjelju, 16. veljače, u Sjedinjenim Američkim Državama neke su biskupije pismo dobile (i vjernicima objavile) tek u ožujku.

Više o ovom jedinstvenom događaju iz katoličke povijesti, kao i propisima za korizmeni post i odricanje koji su nekada vladali u Crkvi, pročitajte na stranicama The Pillara.