Bivši direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice, Joaquín Navarro-Valls, bio je osoba koja je tadašnjeg papu, svetoga Ivana Pavla II,. obavijestio kako su se tri aviona zabila u Svjetski trgovački centar i Pentagon. „Sjećam se toga stravičnog poslijepodneva kao da je bilo jučer. Nazvao sam Papu, koji je u tom trenutku boravio u Castel Gandolfu, i rekao mu strašne vijesti. On nije bio samo šokiran tragedijom nego i neshvatljivom činjenicom da je čovjek mogao počiniti takvo zlo“, objasnio je u razgovoru koji je 2011. godine dao za Vatican Insider.

Ivan Pavao II. je bio papa koji je, nažalost, itekako osjetio tragediju i rat. Odrastao je gledajući kako njegovu rodnu Poljsku preuzimaju nacisti i sovjeti, a kasnije je kao papa plovio opasnim međunarodnim vodama hladnog rata. Unatoč tomu, teroristički napadi na Ameriku duboko su ga dotaknuli.

„Bio je jako potresen i tužan. Pitao se kako se mogao dogoditi tako odvratan napad“, prisjetio se Navarro-Valls. Opisao je kako se Sveti Otac još kratko vrijeme zadržao pred televizorom, a zatim je ušao u obližnju kapelicu, u kojoj je još dugo ostao u molitvi. Požurio se uspostaviti kontakt s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom kako bi mu izrazio potporu i pružio podršku u molitvi.

„Želim Vama i Vašim građanima izraziti moju duboku žalost, ali i bliskost u molitvi za naciju u ovom mračnom i tragičnom trenutku“, napisao je Papa bivšem američkom predsjedniku.

Bivši veleposlanik SAD-a pri Svetoj Stolici, James Nicholson, još je 2011. godine za National Catholic Register opisao svoj susret s Ivanom Pavlom II., koji se zbio samo dva dana nakon terorističkih napada. „Papa mi je najprije rekao kako osjeća veliku bol zbog moje zemlje, koja je upravo napadnuta. Nakon toga smo izmolili molitvu za žrtve napada i članove njihovih obitelji“, objasnio je Nicholson. Tijekom ovoga susreta Papa je izgovorio riječi koje su Nicholsona uvjerile koliko duboko Sveto Otac shvaća opasnost od međunarodnog terorizma. Naime, Papa je rekao: „Veleposlaniče, ovo nije bio napad na SAD, nego i na cijelo čovječanstvo. Moramo zaustaviti ljude koji ubijaju u ime Boga.“

Toga 11. rujna 2001. godine bio je utorak. Već sljedećeg dana, u srijedu, Papa je na redovitoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, vjernicima, između ostalog, poručio: „Danas dijelim sućut s američkim narodom, koji je jučer podvrgnut nečovječnim terorističkim napadima, koji su uzeli živote tisuće nevinih ljudi i izazvali neizrecivu tugu u srcima svih žena i muškaraca dobre volje. Jučer je doista bio mračan dan u našoj povijesti, užasno djelo protiv mira, strašan napad na ljudsko dostojanstvo.“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net