BITI U BOŽJOJ PRISUTNOSTI

Kako u užurbanosti života sačuvati Božji mir u sebi? Evo nekoliko savjeta koji će pomoći…

Svi mi živimo ubrzanim načinom života, žurimo na posao, trčimo za ostalim obvezama, zapinjemo u prometnim gužvama te uz navigaciju tražimo kraće putove itd. Uza svu zauzetost, teško je živjeti molitveni život i biti svjestan Božje prisutnosti, čak ako to i želimo. No, mir dolazi iznutra, a uključuje svete navike u našim životima koje nam mogu pomoći da zadržimo mir usred buke i kaosa suvremenog svijeta.

Foto: Elvir Tabaković

Foto: Elvir Tabaković

Evo pet jednostavnih načina kako se ne živcirati u svojim dnevnim obvezama te mirnije živjeti molitveni život.

Molite ujutro

Vjerujte mi, znam koliko teško može biti izvući se iz kreveta ujutro. Osjećaj omamljenosti može biti težak. No, važno je početi dan s molitvom. Govoreći iz vlastitog iskustva, moj dan je produktivan i miran kad ustajem iz kreveta i provedem vrijeme u molitvi i duhovnom čitanju. Kad to činim mogu biti mirniji, strpljiviji s drugima te više osjećam Božju prisutnost tijekom dana. Ali kad pritisnem gumb za odgodu alarma, ostatak dana, uključujući i moje odnose s drugima, čini se preteškim.

Molite „Zdravo Mariju“

Kad sjednem za računalo, moj prvi impuls za početak je zabrinuto provjeravanje e-pošte i čitanje omiljenih web stranica. Umjesto predavanja tom impulsu, stekao sam naviku izreći „Zdravo Marijo“ prije svakog posla – mnogo puta prije nego što upalim računalo. Molim Gospu da blagoslovi moj dan i upravlja mojim prioritetima.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Moj radni dan je neminovno manje stresan i užurban otkad ga započinjem na ovaj način.

Molite Angelus (Anđeo Gospodnji)

Angelus je predivna tradicionalna molitva koja nas u određeno vrijeme podsjeća na otajstvo utjelovljenja Isusa Krista i važnost usklađivanja dana s Božjom voljom. To je također odličan način za stanku, da okrenemo svoje srce našem Gospodinu i duboko udahnemo, da se tako izrazim, u sredini napornog dana. Tradicionalno se moli u podne, pa možda svoju pauzu za ručak možete započeti upravo tako – moleći.

Ne mogu svi na svojim radnim mjestima moliti „Anđeo Gospodnji“, ali ako vi možete, predlažem da postavite alarm i od sutradan ga molite na vašem radnom mjestu.

Molite krunicu

Krunica je jedna od najpopularnijih i dobro poznatih katoličkih molitvi,  i to s dobrim razlogom. Kada se moli koncentrirano i predano, to je jedna od najboljih molitvi koju možete moliti. Gospa Fatimska tražila je od svih vjernika da mole krunicu svaki dan, tako da bi krunica trebala biti jedna od molitvi koju uspješno trebamo moliti, pa čak i ako ne možemo naći vremena za bilo što drugo.

Razmislite o molitvi krunice nakon večere. To je sjajan način da provedete vrijeme s Isusom po Mariji na kraju dana. Ako imate obitelj, molite ju kao obitelj zajedno. Ako ne možete naći vremena tijekom dana, pokušajte moliti u automobilu na putu do posla. Što god radite, molite krunicu.

Napravite ispit savjesti prije spavanja

Grijeh je stvarnost, a u danu imamo prilike sagriješiti: preko govora, razmišljanja i ostalih radnji koje su neugodne Bogu. Ako ne mislite tako, tada obmanjujete sebe (usp. 1 Iv 1, 8). Idite u krevet s čistom savješću. Napravite pauzu prije odlaska u krevet, ispitajte svoje misli i odnose s drugima, i zapitajte se jeste li učinili nešto što bi povrijedilo Boga. Zatim mislite na raspetog Isusa, punog ljubavi prema vama. Recite mu da se ispričavate za svoje propuste i zaključite to dobrim činom kajanja.

Samuel Guzman | The Catholic Gentelman

Preveo Martin K. | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 3. listopada 2016.

Možda vam se svidi