Osmero mladih ljudi, rođenih 2001. godine, život su izgubili 1. siječnja u naselju Tribistovo nedaleko od Posušja najvjerojatnije od gušenja plinom.

Iznenadna smrt koja je u novogodišnjoj noći na početku 2021. godine iznenada zatekla šestero mladih župljana iz župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu i dvoje župljana župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju (Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Stipe Pavković, Marija Pavković, Mia Soldo, Mirela Rezo i Stjepan Jukić) ispunile su velikom tugom sve stanovnike ne samo spomenutih župa nego i cijelog kraja i cijele zemlje i šire.

Župnik u Rakitnu fra Marinko Leko vidno potresen kazao je da njegovih šestero mladih župljana, koji su izgubili život, dolaze iz dobrih kršćanskih obitelji koje imaju troje ili četvero, a jedna i šestero djece. Istaknuo je da su ti mladi, od kojih je većina maturirala prošle godine, ostali povezani i sa svojom župom i međusobno.

Župnik u Posušju fra Mladen Vukšić tijekom večernjeg euharistijskog slavlja 1. siječnja u župnoj crkvi pozvao je sve na molitvu za te mlade koji su iznenada izgubili život. Kazao je da je među vjernicima vladala neobična tišina i muk zbog smrti četiri djevojke i četvorice mladića. Spomenuo je i da petoro od njih i osobno dobro poznaje jer su dolazili na vjeronauk za mlade koji je on držao u Posušju.

U BiH je danas Dan žalosti, a Zapadnohercegovački kanton proglasio je tri dana žalosti.