Poznati britanski izdavač i publicist sir George Weidenfeld, čiji su život 1938. od nacističkog progona spasili kršćani, danas financira akciju spašavanja sirijskih i iračkih kršćana pred terorom Islamske države i ima namjeru osigurati utočište za 2000 obitelji koje su morali napustiti svoje domove.

Židov Weidenfeld je kao dijete uspio pobjeći pred nacističkim progonom iz Austrije. U Britaniju je došao zahvaljujući operaciji Kindertransport, koju su organizirali britanski židovi kao i nekoliko kršćanskih zajednica i zahvaljujući kojoj je spašeno oko 10.000 djece iz središnje Europe, neposredno uoči izbijanja Drugog svjetskog rata. Weidenfeld je rekao da su ključnu ulogu u njegovu spašavanju imali kvekeri, a kada je došao u Britaniju utočište su mu pružili kršćani iz zajednice Plymouth Brethren.

“Imam dug koji moram vratiti”, rekao je Weidenfeld koji nosi plemićku titulu i danas piše kolumnu za nekoliko njemačkih novina.

Prvi potez u njegovoj operaciji jest udomljavanje oko 150 sirijskih kršćana koji su nedavno došli u Poljsku (o cijeloj akciji pisali smo OVDJE). U Poljskoj Weidenfeld surađuje s tamošnjim vlastima i katoličkim udrugama.

“Želim odraditi svoj dug, a to radim i u ime svih onih mladih ljudi koji su spašeni u operaciji Kindertransport. Kvekeri i drugi kršćani bili su ti koji su nas doveli u Britaniju. Mi Židovi sada se trebamo odužiti i pomoći kršćanima”, rekao je izdavač u razgovoru za The Times.

Odgovorio je i na prigovore kako njegova operacija ne bi trebala uključivati samo kršćane, nego i druge vjerske manjine koje proganja Islamska država.

“Ne mogu spasiti cijeli svijet. Ovo je prigoda da se učini nešto za kršćane i židove, a drugi mogu pomoći muslimanima”, poručio je Weidenfeld dodajući kako je šokiran brutalnošću islamističkih terorista i neodlučnošću Zapada da odgovori na njega, te dodao kako ga situacija podsjeća na holokaust, pri čemu su islamisti u svojoj primitivnoj potrebi za sadizmom nadmašili čak i naciste.

Goran Andrijanić | Bitno.net