Priopćenje je objavljeno povodom 10. obljetnice kampanje protiv smrtne kazne, koju su 2005. godine pokrenuli američki biskupi.

U dokumentu je izražena želja da se u zemlji prestane s poučavanjem o neubijanju, ubijajući ubojice, jer – kako je istaknuto – taj zatvoreni krug nasilja oslabljuje cijeli ljudski rod. Istina je – primijetili su nadbiskup Wenski i kardinal O’Malley – tijekom posljednjega desetljeća učinjeni su važni koraci u borbi protiv smrtne kazne: brojne su je američke države ukinule, neke su na nju stavile moratorij, a broj osuđenih na smrtnu kaznu na najnižoj je razini od 1976. godine. Međutim, – istaknuto je u priopćenju – mnogo toga još valja učiniti.

Smrtna je kazna nedopustiva; riječ je o zločinu nad nepovrjedivosti života i dostojanstva ljudskoga bića – stoji nadalje u dokumentu u kojemu se spominje pismo pape Franje Federicu Mayoru, predsjedniku Međunarodnoga povjerenstva protiv smrtne kazne, objavljeno 20. ožujka ove godine. Osim toga, podsjeća se na činjenicu da katolička vjera daje jedinstveni pogled na zločin i na kaznu, utemeljen na milosrđu i spasenju, a ne na presudi po sebi. Nije stoga važno koliko je strašno kažnjivo djelo; ako se društvo može zaštititi ne prekidajući jedan ljudski život, tada to treba učiniti, jer takve mogućnosti danas postoje.

Nadbiskup Wenski i kardinal O’Malley podsjetili su također da smo svi grješnici, ali Isus nam je, putem otkupiteljske snage Križa, darovao vječni život. Smrtna kazna, naprotiv, uklanja svaku mogućnost za preobražaj duše osuđene osobe u novi život. Zbog toga se protivljenje katolika smrtnoj kazni temelji na milosrđu, i u korist je života, jer pruža svaku mogućnost za obraćenje, pa i najokorjelijem grješniku.

Nakon izraza solidarnosti i blizine žrtvama zločina i njihovim obiteljima, u dokumentu se potiče na priznavanje ljudskoga dostojanstva onih koji su počinili kazneno djelo, jer i onda kada moraju platiti svoj dug društvu, trebaju primiti samilost i milosrđe.

Onima pak koji u protivljenju Crkve smrtnoj kazni vide određeno ravnodušje prema kriminalu i napadima na ljudski život, nadbiskup Wenski i kardinal O’Malley odgovaraju da zacijelo nije riječ o tomu, nego o potvrdi svetosti života, također i onih koji su počinili najgora zlodjela.

Na kraju dokumenta daju se četiri savjeta: moliti za žrtve zločina, za osuđene na smrt i za sudske djelatnike; biti blizu obiteljima žrtava, i izražavati im Kristovu ljubav i samilost; proučiti nauk Crkve o smrtnoj kazni i upoznati druge s njim; te tražiti odgovarajuće politike u svrhu zaštite društva i ukinuti smrtnu kaznu. Kao kršćani pozvani smo protiviti se kulturi smrti i svjedočiti nešto uzvišenije i savršeno, a to je Evanđelje života, nade i milosrđa – stoji na kraju priopćenja američkih prelata.

RV | Bitno.net