“Tako sam bespomoćan. Ne znam što da radim. Samo se molim!” Ovo su riječi očajnog i tužnog supruga Meriam Yehya Ibrahim Ishag, 27-godišnjakinje koja je ovih dana osuđena na smrt zbog kršćanske vjere. Meriam, čija je majka pravoslavne vjere, udala se 2011. za kršćanina iz SAD-a. Imaju zajedničko dijete, te je već osam mjeseci u drugom stanju.

Ovo nije nikakva obiteljska idila. Meriam je naime već tri mjeseca, dakle od veljače ove godine, zatočena u zatvoru sa svojim djetetom koje ima tek 20 mjeseci. Prema informacijama Društva za ugrožene narode, trudna žena i njezino dijete nisu dobili nikakvu medicinsku skrb.

Prema informacijama organizacije Amnesty International, Merijim otac napustio je obitelj kad je ona imala šest godina. Međutim, prema sudanskom pravu, kao kćer muslimanskog oca Meriam i dalje pripada islamskoj vjeroispovijesti. Po tome je počinila “kazneno djelo” zbog odmetanja od islamske vjere. Osim toga, muslimanima također nije dozvoljeno vjenčati se s vjernicima drugih religija, po kojemu se i njezina udaja za kršćanina ne smatra valjanom. Naprotiv, osuđena je ne samo zbog odmetanja od islamske vjere, već i zbog “preljuba”. Kako opisuju novine “Sudan Tribune” u svojemu online izdanju, Meriam nije pokazala nikakve reakcije kada je čula osudu. “Ja sam kršćanka i nisam nikada počinila bogohulstvo”, otvoreno je rekla sucu Abbas Mohammed al-Chalifi, koji joj je nudio tri dana da se predomisli i vrati islamu.

Slučaj ove mlade majke izazvao je veliku zabrinutost u svijetu. Prve reakcije su stigle iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Nizozemske, koje su uputile zajednički apel vladi Sudana, da razmisli o osudi i da poštuje slobodu ispovijedanja vjere kao i obraćenje na druge religije. Ostale organizacije traže više zalaganja za osuđenu ženu u Sudanu. Među njima je i njemačko Društvo za ugrožene narode, koje posebno zalaganje traži od njemačke kancelarke Angele Merkel. “Meriam Yehya Ibrahim Ishag ne smije umrijeti, samo zato što u Sudanu nema slobode u ispovijedanju vjere “, rekao je referent udruge Ulrich Delius. U međuvremenu Meriam je još uvijek u zatvoru, dok njezin suprug u invalidskim kolicima prati događaje kod kuće, zbog zabrane pristupanja sudnici. Nažalost nije mu dopušten ni razgovor sa suprugom.

Peticija koja se nalazi na stranici Change.org prikupila je već oko 100.000 potpisa. Svaki glas je bitan i može spasiti život ove mlade majke.

Mario Trifunović |Bitno.net