Michael Weixlbaumer, 12-godišnjak iz Kematena an der Krems, zapalio je u utorak 26. studenoga tradicionalno Svjetlo mira u Spilji rođenja u Betlehemu. Svjetlo mira pronijet će se u predstojećim tjednima iz Austrije po cijeloj Europi. S božićnim običajem, koji je ORF (Austrijska radio-televizija) Gornja Austrija utemeljila prije 27 godina, želi se podsjetiti na poruku mira koja je objavljena u Betlehemu Kristovim rođenjem, stoji u priopćenju za medije. Tradicionalnu misu za mir u Betlehemu ove je godine prvi put slavio Ludwig Schwarz, dijecezanski biskup iz Linza.

U obližnjoj crkvi sv. Katarine, dječak je svjetlo podijelio austrijskim hodočasnicima kojih se okupilo dvjestotinjak. U srijedu navečer, simbol mira bit će prevezen zrakoplovom u Austriju, a u subotu 12-godišnji dječak će ga predstaviti milijunskoj publici na televiziji.

Na službenoj svečanosti u Betlehemu bila je nazočna i gradonačelnica Vera Baboun. Sveučilišna profesorica je prva žena na čelu Betlehema te je, kao i njezin prethodnik Victor Batarseh, kršćanka. Baboun je Svjetlo mira opisala kao važan simbol u teškim vremenima i kao snažan izraz solidarnosti s ljudima u Svetoj Zemlji.

Guverner Gornje Austrije Josef Pühringer, predvoditelj izaslanstva koje prati svjetlo mira na putu do Austrije, istaknuo je povezanost Gornje Austrije i Betlehema u dugogodišnjoj tradiciji božićnih običaja.

Svjetla mira iz Austrije će po Europi pronijeti katolički skauti. Na ekumenskom bogoslužju 14. prosinca, svjetlo će iz Zavjetne crkve preuzeti oko 20 skupina europskih katoličkih skauta. Tako će na Badnjak Svjetlo mira zasjati u gotovo 30 europskih zemalja.

Ta je akcija pokrenuta 1986. godine. Od tada, svake godine kada je to sigurnosna situacija dopuštala, jedno gornjoaustrijsko dijete – izabrano zbog svoga posebnog društvenog angažmana – do Austrije je ponijelo svjetlo zapaljeno u Spilji rođenja u Betlehemu. Prošle godine, putovanje je moralo biti otkazano zbog raketnih napada na Tel Aviv, Jeruzalem i druge izraelske gradove.

IKA