Tradicija koja traje od 2001. kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj božićnoj poruci istaknuo da će biskupi zagrebačke Crkve, u cilju da i na vanjski način podrže i ohrabre obitelji s brojnijom djecom, nastojati osobno krstiti svako peto dijete u obiteljima Nadbiskupije, nastavljena je i prošle godine.

Tijekom 2021. godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji je po preporuci župnika iz 63 župa kršteno 103 djece iz brojnih obitelji:

  • 66 krštenja 5. djeteta,
  • 15 krštenja 6. djeteta,
  • 12 krštenja 7. djeteta,
  • 6 krštenja 8. djeteta,
  • 3 krštenja 9. djeteta,
  • 1 krštenje 13. djeteta, u obitelji.

Prigodom krštenja, kojeg redovito čini biskup ili delegat Nadbiskupskog duhovnog stola, Zagrebačka nadbiskupija daruje obitelji svakoga djeteta po 3.000,00 kuna i Bibliju.

Ukupno je tako u 2021. godini Zagrebačka nadbiskupija dala 309.000,oo kuna kao pomoć mnogobrojnim obiteljima.

„Dijete u odrastanju traži blizinu i zajedništvo, kako roditelja i obitelji tako i društvene zajednice, a osobito vjernika, počevši od župe. Odgoj i briga za dijete već po sebi zahvaća ne samo brigu obitelji, nego i šire zajednice. Božić postavlja pred nas pitanje: Je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci? Raduje nas što se grade vrtići i brine se o dječjim bolnicama, ali stanovita nesnošljivost pokazuje svoje pravo lice u nekom sve prisutnijem nemaru i omalovažavanju obiteljskoga života, u stanovitu prekrivenu prijeziru prema obiteljima s brojnom djecom, u došaptavanju kako je dijete samo nov i dodatan teret, u propagandi i borbi protiv nerođene djece. Sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajima prema obiteljima i s brigom punom potpore roditeljima i djeci, pripada upućenosti ljudskih bića jednih na druge koji su u konačnici povezani suosjećanjem i ljubavlju.“ (Iz božićne poruke kardinala Bozanića, Božić 2021. )