U Rio de Janeiru okupila se raznolika skupina zemalja zajedno sa Svetom Stolicom, kako bi uspješno uklonili spominjanje reproduktivnih prava i kontrole stanovništva iz dokumenta nastalog ovaj tjedan tijekom posljednjeg kruga UN pregovora u Rio +20 Konferenciji.

Rio

Posljednjih šest mjeseci, Fond za Stanovništvo UN-a (UNFPA) zajedno s Norveškom i Islandom, Catholics for Choice i International Planned Parenthood Federation, radili su grozničavo kako bi iskoristili Rio +20 Konferenciju o održivom razvoju s ciljem promicanja međunarodnog prava za pobačaj i kontrole populacije.

Na pregovorima u Riu, uz Svetu Stolicu, Nikaragvu, Čile, Rusiju, Honduras, Siriju, Dominikansku Republiku, Kostariku i Egipat, svi su odbacili uvođenje „reproduktivnog prava“ u Rio 20+ izlazni dokument.

Izaslanstvo Čilea naglasilo je da je “pravo na život nespojivo s pojmom reproduktivnih prava”.

Tijekom konferencije, EU i Afrička izaslanstva su uglavnom šutjeli na pojmove „reproduktivnih prava i kontrola stanovništva“. Afrička izaslanstva boje se da će im u slučaju da progovore, subvencije, o kojima očajnički ovise od drugih organizacija kao što je UNFPA, biti srezane. EU se, s druge strane nije izjasnila o neprekidanju konsenzusa jer su njezine tri zemlje, ne uključujući Irsku, čvrsto protiv abortusa.

Feministkinje koje zagovaraju abortus odmah su se požalile na svoj gubitak u Riu te su organizirale veliki prosvjed usred konferencije. No, čini se, malo prekasno.

Laudato.hr