Libanon

U Libanonu je najstrože zabranjeno nošenje oružja tijekom pohoda pape Benedikta XVI. idućeg tjedna. Postojeća ovlaštenja za nošenje oružja dokinuta su, kako izvješćuju tamošnji mediji, pozivajući se na podatke dobivena od libanonske vojske. Oružje smiju nositi samo snage sigurnosti te tjelohranitelji političara, diplomata i vjerskih poglavara. Vojska je najavila stroge kontrole. Prema dobivenim informacija od 7. do 17. rujna zabranjeni su i letovi paraglajderima na području Jounieh, na sjeveru Bejrutu, kao i oko papinske rezidencije u nuncijaturi u gradu Harissa.

U međuvremenu, prema medijskim izvješćima, nastavljaju se crkvene pripreme za Papin pohod. Započela je registracija sudionika susreta s mladima u sjedištu maronitskog patrijarhata u Bkerkeu. Crkveni poglavari očekuju već na početku Papina posjeta, 14. rujna, stotine tisuća vjernika.

Libanonski veliki muftija šeik Mohammed Rashid Qabbani izrazio je nadu da će Papin posjet pomoći Libanonu da ponovno otkrije svoju tradicionalnu ulogu mjesta mirnog suživota kršćana i muslimana. Ta uloga već je dugo zasjenjena vjerskim sukobima. Glavni tajnik Hezbollaha, Hassan Nasrallah, 3. rujna govorio je “povijesnom posjetu”, najavivši sudjelovanje predstavnika Hezbollaha na više događaja. (ika/bitno.net)

Foto: www.asianews.it