Katekizmi, odnosno knjige u kojima se objašnjavaju osnovne vjerske istine kroz stoljeća, uz Bibliju čine najvažniju literaturu za sve vjernike.

U cilju da vjerske istine iznese na suvremen, privlačan i djeci i roditeljima prilagođen način nastao je Youcat za djecu – Katekizam za djecu i roditelje, međunarodni projekt pretvoren u jedinstvenu knjigu s predgovorom pape Franje, koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum, u prijevodu dr. sc. don Ante Mateljana.

Ovaj katekizam s crkvenim odobrenjem i predgovorom pape Franje nastao je kao odgovor grupe autora (već poznatih po Youcat – Katekizmu za mlade), a na poticaj roditelja i vjeroučitelja koji su iskazali želju za priručnikom za djecu, koji bi bio veseo i moderan te odgovarao djeci u dobi od 9 do 13 godina.

Youcat – katolički katekizam za djecu i roditelje obrađuje, govorom koji je prikladan djeci, svu katoličku vjeru kako je izloženo u Katekizmu Katoličke Crkve s tim da se to čini sažeto i djeci razumljivo i pristupačno. Katekizam je tako napisan u obliku pitanja i odgovora koji djeci, na prikladan i od Crkve odobren način, donose istine katoličke vjere. Osim masno otisnutih pitanja i odgovora, u knjizi se nalaze i odlomci s pojašnjenjima koji služe boljemu razumijevanju.

Donji dio svake stranice – s podlogom u tonu boje – služi kao informacija roditeljima i kao poticaj za razgovor o vjeri između odraslog i djeteta. Tamo se upućuje i na iscrpnija i produbljenija objašnjenja koja se mogu naći u Youcat-u. Na kraju knjige nalazi se popis pojmova i tema kao pomoć za lakše nalaženje konkretnih sadržaja.

Svoju veliku podršku ovoj jedinstvenoj knjizi za svaku obitelji dao je i papa Franjo koju ju je preporučio svim obiteljima istaknuvši: “Povjeravam vam YOUCAT za djecu. Nemojte se umoriti odgovarati na pitanja o svojoj vjeri. Ne ostajte nijemi kada vas djeca zapljusnu pitanjima, nego uvijek budite snažni posrednici vjere koju ste primili od svojih roditelja. Budite živi lanac koji omogućuje da iz generacije u generaciju trajno bude prisutno evanđelje u našim obiteljima, društvu i Crkvi.”

Osim što će biti odlično sredstvo za sve obitelji Youcat za djecu – Katekizam za djecu i roditelje je i inovativan priručnik za vjeronauk kao i vrlo prikladan dar za prvopričesnike.

Youcat za djecu – Katekizam za djecu i roditelje dostupan je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njemu više saznati na linku ovdje.

Bitno.net