klapa bunari spot

Novi spot klape Bunari “Svetomu križu” splet je crkveno-pučkih napjeva koji se pjevaju za vrijeme korizme i Velikog tjedna u Vodicama (“Smiluj se meni, Bože”, “Usta moja uzdižite”, “Puče moj”, “Kraljeve iđu zastave”, “Ispovidite se” i “Svetoj žrtvi uskrsnici”).

U spotu su korišteni kadrovi iz dokumentarnog filma HRT-a “Vodički žudiji”, redateljice Vlatke Vorkapić, ali i arhivske snimke Šime Strikomana. Zanimljivo je da su glavni akteri dokumentarnog filma, snimljenog 2006. godine, članovi klape koja je i nastala iz družbe “Vodičkih žudija” i crkvenog župnog zbora.

Spot je sniman na lokacijama u Vodicama, i to kraj stare crkvice sv. Križa, u župnoj crkvi, u izložbeno-umjetničkom vrtu Josipa Jole Mateše, kod Čorićeva turnja i u vodičkom parku, te na obližnjem brdu Okit na kojem se nalazi svetište Gospe Karmelske.

Redatelj spota je Tomislav Dugandžić, koji je spot režirao prema scenariju Nikole Raka, 2. tenora klape. Spot je nastao u suradnji s gospodinom Draganom Nimcem iz kulturne udruge “Pjevana baština”, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Društva prijatelja glagoljice i 535. obljetnice Hrvatskog prvotiska na glagoljici. Ovaj spot klapa Bunari posvećuje svim generacijama vodičkih crkvenih pjevača i žudija.

Klapa je nastala unutar družbe Vodičkih žudija. Žudiji su mladići odjeveni u uniforme rimskih vojnika koji u Svetom trodnevlju čuvaju Kristov grob. Pranjem nogu, procesijom kroz mjesto koja je vjerni prikaz križnog puta te padanjem na Veliku subotu, žudiji sudjeluju u prikazu muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Služba žudija je duboko ukorijenjena u župi Vodice, a vjerojatno traje već jedno stoljeće.

Klapa je dobila ime po bunarima po kojima su Vodice u svojoj povijesti nadaleko bile poznate. Osim toga, klapa je u počecima često znala zapjevati na preostalim dvama bunarima u centru mjesta gdje se i rodila ideja o imenu klape.

Bitno.net