Vodeći britanski plastični kirurzi odgovorili su na trenutnu krizu u estetskoj kirurgiji pozivajući na zabranu oglašavanja svih oblika estetskih kirurških zahvata, uključujući povećanje grudi i zatezanje kože trbuha. Kažu da se radi o nedovoljno kontroliranoj industriji koja nalikuje “divljem zapadu”.

Kirurg

Kirurzi su članovi Britanske udruge estetskih i plastičnih kirurga (BAAPS), rade na obnovi nacionalnog zdravstvenog sustava (National Health Service) i redovito izvode estetske kirurške zahvate u privatnim bolnicama. Ova udruga ponikla iz Kraljevskog zbora kirurga (Royal College of Surgeons), zadnjih godina zabrinuto prati standard agresivnog oglašavanja privatnih kozmetičkih lanaca u tabloidima i magazinima za žene.

Poziv na zabranu je dio postupnog plana s ciljem strože kontrole industrije, uključujući registraciju i provjeru kirurga. “Zadnjih desetak godina BAAPS neumorno educira javnost o brojnim agresivnim marketinškim trikovima koji trivijaliziraju kirurgiju i ugrožavaju pacijente” – kazao je Fazal Fatah, predsjednik udruge.

“Upozoravali smo na nerealna očekivanja koja dolaze od zabavnih emisija “potpune preobrazbe” te neprikladnih natjecanja koja obećavaju “mommy makeover” i remont cijelog tijela. U nijednoj drugoj kirurškoj grani ne možete naći božićne kupone i ponude tipa “platiš 1 dobiješ 2″ – problem je otišao predaleko i vrijeme je za promjene.”

Prema BAAPS-u, korekcija nosa i povećanje grudi spadaju u medicinske postupke čije oglašavanje treba zabraniti slično kao lijekove na recept. BAAPS se zalaže za registar svih vrsta implantata, ne samo za uvećanje grudi, već i onih koji se usađuju u stražnjicu, listove, prsne mišiće i druga područja. Rašireni zahtjevi za osnivanje registra implantata za dojke uslijedili su nakon skandala s tvrtkom Poly Implant Prothèse čiji su proizvodi bili ispunjeni industrijskim silikonom namijenjenog izradi madraca.

Hkld.hr