Virtualno razgledavanje

Zlatna kupola ili Omarova džamija jedna je od najpoznatijih i najranijih primjeraka islamske arhitekture. Nalazi se na Brdu hrama u Starom gradu u Jeruzalemu. Prema predaji to je mjesto Abrahamove žrtve, ali i Muhamedova uzašašća na Nebo.

Zlatna kupola3Zbog svoje važnosti za muslimane, židove i kršćane, pristup Brdu hrama može biti ograničen i potrebno je proći rigoroznu kontrolu. Međutim uz samo nekoliko klikova mišem od sada je moguće virtualno razgledati ovaj religijski kompleks. Uz turističko vodstvo na engleskom jeziku i uz pomoć 26 sekcija koje omogućavaju posjet različitim dijelovima unutar i izvan džamije, posjet jednome od najpoznatijih religijskih mjesta na svijetu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Svi dijelovi kompleksa nude multidimenzionalan pristup, a posjetitelji u svakom trenutku mogu zumirati i vidjeti i najsitnije pojedinosti, slušajući pritom glas svoga virtualnog vodiča.

– Na lijevoj strani možete vidjeti drvena vrata ukrašena jednostavnim mjedenim reljefima. U središtu i na rubovima vrata vidljive su riječi na arapskom ‘Muhammad’ i ‘Allah’ – kaže vaš virtualni vodič.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku:[/facebook]

Zlatna kupolaSve u svemu, virtualno razgledavanje s virtualnim vodičem traje u prosjeku 20-25 minuta. Međutim, s neograničenim pristupom i iz udobnosti vlastitog doma, posjetitelj je taj koji kontrolira vrijeme.

Web-stranicu za virtualni obilazak Brda hrama razvio je Saudi Aramco World, dvomjesečnik Saudijske naftne kompanije, čiji je cilj promicanje razumijevanja između arapske i muslimanske kulture i Zapada.

Ostale zanimljive virtualne šetnje možete pronaći ovdje!

I.V. | Bitno.net