U Senegalu je završena 48. skupština Caritasa pod geslom: Afriko, ustani i hodaj. Pitanje je to ljubavi, volje i nade – sukladno s papinom poslijesinodalnom pobudnicom za Afriku Africae munus. Skupštini je nazočilo 56 delagata iz 7 biskupija a posebno se raspravljalo o teškom prehrambenom stanju u području Sahela. No Caritas ima promicati i cjelokupni rast osoba putem razvoja solidarnosti, pravde, pomirenja i mira, za što se osobito nastoji ući u tješnju suradnju s komisijom Pravda i mir.

Cameronova je Vlada u Velikoj Britaniji odlučila ukinuti 15% mjesta predviđenih za vjeroučitelje. Međutim, – istaknuo je Maeve McCormack, glasnogovornik Odjela za odgoj Biskupske konferencije Engleske i Velsa – učeći vjeronauk učenici imaju mogućnost suočiti se ne samo s najdubljim metafizičkim pitanjima koja se odnose na ljudski život i narav stvarnosti, nego i s najžurnijim etičkim problemima našega doba.

Većinom su mladi, ravnodušni na terorističke prijetnje koje su zabilježile filipinske vlasti, sudionici svečane procesije održane 9. i 10. siječnja u Manili, u čast „Nazarena“, crnoga kipa Djeteta Isusa koji se čuva u svetištu u Quiapu. Zbog velike pobožnosti, manilska je nadbiskupija poslala više kopija tog kipa u razne krajeve Filipina. Originalni je kip Djeteta Isusa u Manilu stigao iz Meksika u XVII. stoljeću, i to brodom koji se na putu zapalio. Upravo je u tom požaru kip pocrnio i tako dobio naziv „Crni Nazareno“. U svojoj je povijesti doživio još dva požara, u XVIII. i XX. stoljeću, a ostao je neoštećen i u potresima 1645. i 1863. godine, kao i u bombardiranju Manile tijekom Drugoga svjetskog rata.

„Pauline Jaricot, uvijek aktualna žena“, bila je tema međunarodnoga kolokvija održanoga u Lioneu 9. siječnja, u prigodi 150. obljetnice preminuća Pauline Marie Jaricot, koja je cijeli svoj život posvetila misijama, molitvi i služenju siromašnima, te ustanovila Papinsko djelo za promicanje vjere, i zajednicu ‘Živa krunica’. Msgr. Savio Hon Tai Fai, tajnik Zbora za evangelizaciju naroda, u svojemu je izlaganju na skupu Pauline Jaricot usporedio s Davidom, hrabrim pastirom koji se suočio s Golijatom, te kazao da je i ona, poput Davida, otišla na potok Svetoga pisma gdje je pronašla svojih pet glatkih kamena: molitvu, ljubav, poniznost, pouzdanje u Boga, i ljubav prema Svetomu Ocu. Spomenimo da je obljetnica preminuća Pauline Jaricot svečanim Svetim Misama obilježena i u Sarajevu i Banjoj Luci.

Predsjednik Južnog Sudana traži suradbenu pomoć Crkve za učvršćenje mira i stabilnosti u zemlji.

Časna sestra Miriam Duggan, franjevka i liječnica, dobila je u Irskoj posebno priznanje za svestranu zauzetost u borbi protiv side u Africi, posebice u Ugandi. (rv/bitno.net)