Crkva

Prema posljednjem izvješću Organizacije za europsku suradnju i sigurnost u Europi ima oko 48 milijuna nezaposlenih, gotovo petnaest milijuna više nego 2007. godine kad je započela novčarska kriza. Stanje mladih i nekvalificiranih osoba posebno zabrinjava – istaknuto je u izvješću predstavljenom 10. srpnja u Parizu.

Kako se svi nadaju, Papin će posjet donijeti blagodat zemlji i cijelom Bliskom istoku, stoga se valja pomno pripremiti za prihvat Apostolske pobudnice koja je plod Posebne sinode za Bliski istok – istaknuli su maronitski biskupi u zaključnom priopćenu s mjesečnog zasjedanja u mjestu Bkerke pod predsjedanjem njihova patrijarha Béshare Boutrosa Raia. Biskupi u priopćenju, kako prenosi agencija Sir, potiču vjernike da se pripreme za Papin posjet sudjelujući u nedjeljnim i blagdanskim slavljima u župama te svakodnevnom molitvom od petnaestog srpnja.

Potrebno je nacionalno buđenje da se spasi država od davno naviještenog komadanja – istaknuli su kongoanski biskupi na završetku plenarnog zasjedanja u Kinshasi, na kojem je u petak sudjelovao i kardinal Fernando Filoni, pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda.
Nakon čuđenja zbog rata koji je zahvatio istok, sjever i jug zemlje, u kojem ginu miroljubivi kongoanski građani, biskupi su najavili početak kampanje senzibiliziranja u svim katoličkim župama u državi. Stanovništvo mora shvatiti da je država u ratu i da treba braniti svaki centimetar nacionalnog teritorija – izjavio je vlč. Léonard Santedi, glavni tajnik Biskupske konferencije, pozivajući parlamentarce i vladu da rat na istoku zemlje smatraju glavnim prioritetom za rješavanje.

U Nigeriji je islamistička skupina Boko Hram preuzela odgovornost za nedjeljne napade u gradu Jos, u kojem su poginule 22 osobe. Napad je izveden tijekom sprovodnog obreda za neke osobe poginule u subotnjem atentatu u mjestu Barkin Ladi u saveznoj državi Plateau. Vlasti su za nedjeljni napad u početku okrivile islamske stočare sa sjevera koji su se u državi Plateau sukobili s poljodjelcima, uglavnom kršćanima. U subotnjim i nedjeljnim sukobima poginulo je više od stotinu kršćana.
Komentirajući dramatično stanje u Nigeriji, talijanski je ministar vanjskih poslova Giulio Terzi rekao da nasilje i terorizam protiv vjerskih i etničkih manjina trebaju biti razlog i poticaj svakoj vladi i savjesti civilnih društava da dignu glas. Tko napada kršćanske manjine usvaja terorističku strategiju. Da se suzbije i učinkovito bori protiv toga terorizma valja uložiti napore u istinski odgoj i senzibilizaciju – zaključio je ministar Terzi.

Južno-sudanski ministar informiranja Charles Badiri Mayan istaknuo je temeljnu ulogu kršćanskih Crkvi u postizanju državne neovisnosti. Govoreći u Rumbeku na obilježavanju prve godišnjice neovisnosti, ministar je istaknuo izvanredan prinos Nacionalnog vijeća Crkvi mirovnom sporazumu potpisanom 2005. godine u Nairobiju, kojim je okončan dvadesetogodišnji građanski rat i postavljen temelj neovisnosti Južnog Sudana.

Predsjednik Kolumbijske biskupske konferencije nadbiskup Ruben Salazar Gomez pozvao je vladu i gerilce da prekinu sukob i započnu mirovne pregovore. Oružani sukob mora prestati – ustvrdio je nadbiskup Bogote otvarajući 93. plenarnu skupštinu Biskupske konferencije, tijekom koje će – kako prenosi agencija Fides – biskupi podrobno raspravljati o primjeni zakona u društvenom, gospodarskom i okolišnom području.

Žrtvama je poplava u indijskoj državi Assam, napose ženama i djeci, potrebna svakojaka pomoć, od molitve do hrane i liječničke njege. One moraju obnoviti sve, pa čak i svoje ljudsko dostojanstvo – izjavio je biskup Joseph Aind, a prenijela agencija AsiaNews. Gotovo pola milijuna osoba smješteno je u izbjegličke kampove po cijeloj državi, mnogi su smješteni u katoličke škole, bolnice ili žive pod vedrim nebom. Prema službenim podacima u poplavama je poginula 81 osoba, a još se traga za šesnaest osoba.

Nedaleko grada Hyderabada, u Pakistanu, ubijen je dvadeset šestogodišnji katolik Shera Masih koji je bio zaposlen u poduzeću nekog muslimana. Čovjek je ubijen na brutalan način iz nepoznatih razloga, bio je privezan za automobil i vučen, zatim je ubijen iz samokresa. Usmrćeno je tijelo potom ostavljeno, a policija je došla četiri sata nakon preminuća. Kako prenosi agencija Fides, muslimanski poduzetnik zapošljava mnoge hinduiste i kršćane prema kojima postupa neljudski. Njegovi prijatelji u parlamentu, političari i državni službenici nastoje prikriti slučaj. Mladićevi su roditelji podigli tužbu protiv poduzetnika, a umjesto njega policija je pritvorila jednog njegova djelatnika. (rv/bitno.net)