Signis

Bliski istok podsjeća na rat, nemire i traženje društvenih i političkih promjena, a ipak nastaju nove inicijative za dijalog, pomirbu i mir – istaknuto je u priopćenju Signis-a. Te su nove inicijative – stoji nadalje u priopćenju – potekle od kreativnih mladih duhova koji svojim nadama i shvaćanjima kulture i mira uzdrmavaju naše sigurnosti. Beirut je u središtu mnogih nada, a njegov je izbor za održavanje Kongresa razvidno svjedočanstvo solidarnosti s glasovima i drugačijim slikama o miru na zemlji.

Glede pak odabrane teme, predsjednik Signis-a Augustine Loorthusamy rekao je da ona podsjeća na postojan rad udruge s djecom i mladima na promicanju njihovih prava u obavijesnim sredstvima. Kao katolička udruga stručnjaka za komunikacije, želimo potaknuti i raditi s novim naraštajima na stvaranju snažnih i pozitivnih slika koje održavaju njihove nade i čežnje za kulturu globalnoga mira. Podsjećamo da se prethodni kongres Signis-a održao 2009. godine u gradu Chiang Mai u Tajlandu, a na njemu je sudjelovalo više od 600 stručnjaka za medije i razvoj, te katolički novinari i mladi s raznih kontinenata.

U Boliviji 28% maloljetnika zbog siromaštva, seljenja i raslojavanja obitelji radi na poljima ili u gradovima, prenosi agencija Fides, dodajući da 87% od 850 tisuća maloljetnika obavlja poslove opasne za zdravlje, fizički i duševni integritet kao i vlastito dostojanstvo. Većina maloljetnika radi na poljima, a 77,7% nije plaćeno jer radi s vlastitom obitelji. Umjesto pohađanja škole 22.270 maloljetnika zarađuju za život radeći u domaćinstvima, a 258. 940 ima samo jednog roditelja i stoga moraju pridonijeti održavanju obitelji. (rv/bitno.net)