1527821_10152082091595690_663793917_n

Feministkinje iz organizacije Femen opet napadaju na Katoličku crkvu, koju očito smatraju jednim od svojih najvećih nepriatelja.

Njemačka aktivistkinja došla je na polnoćku u katedrali u Kölnu, a potom je prekinula misu popevši se polugola na oltar, sa velikim natpisom na torzu “I am God” (Ja sam Bog – na engleskom jeziku) i počela vrištati. Nakon toga su je pripadnici osiguranja skinuli s oltara i izbacili iz crkve. Aktivistkinja će biti optužena za remećenje javnog reda i mira.

Femen, kontroverzna feministička organizacija koja se za ženska prava bori pojavljivanjem svojih aktivistkinja u toplesu na raznim mjestima, već dulje vrijeme je kao svoju metu uzela Katoličku crkvu i kršćanstvo općenito zbog njihova protivljenja pobačaju. Jedan od prvih njezinih napada na kršćanstvo bilo je prošlogodišnje rušenje drvenog križa postavljenog u Kijevu kojeg je jedna aktivistkinja prerezala motornom pilom. Bila je riječ o križu koji je bio podignut u počast žrtvama Staljinova režima, što je potez Femena učinilo potpuno besmislenim i izazvalo kritike Ukrajinaca.

Od tada je Femen imao nekoliko akcija protiv Katoličke crkve i njezinih dužnosnika (prisjetimo se samo napada u Belgiji na nadbiskupa Andrea-Josepha Leonarda), a prošli je tjedan neformalna šefica te skupine Ina Ševčenko trčala polugola kroz Vatikan s natpisom na sebi “Isus je abortiran” i usklicima “Božić je otkazan”! I ova nova akcija očito je pomno isplanirana – katedrala u Kölnu jedno je od najvažnijih katoličkih svetišta u Njemačkoj i Europi. Polnoćku je predvodio nadbiskup Kölna kardinal Joachim Meisner, jedan od najutjecajnijih njemačkih kardinala kojega mediji opisuju kao vođu konzervativne struje u crkvi u Njemačkoj. Ništa, dakle, u novom napadu Femena nije bilo slučajno.

Ta organizacija, inače, uživa sve manje potpore i među zagovornicima ženskih prava. Nedavno je na filmskom festivalu u Veneciji prikazan dokumentarni film o organizaciji koji kao glavnog šefa skupine prikazuje – muškarca. Viktor Svjatski je, tvrdi se u filmu, glavni pokretač skupine, a njezine je članice redovito vrijeđao i seksistički omalovažavao. Nakon prikazanog filma članice feminsitičke organizacije morale su objašnjavati kako to da njihovu skupinu vodi muškarac i to seksist.

Bitno.net