Vjerski vođe dvadeset triju većih vjeroispovijesti na području Velike Britanije, izdali su zajedničku izjavu u povodu nacrta Zakona o potpomognutoj smrti, predloženim u Domu lordova, a o kojemu će se raspravljati sutra, prenosi Radio Vatikan.

Izjavu su između ostalih potpisali canterburyjski nadbiskup Justin Welby, kardinal Vincent Nichols, predsjednik katoličkih biskupa Engleske i Walesa; zajedno s glavnim rabinom Velike Britanije, Ephraimom Mirvisom i glavnim tajnikom Britanskoga muslimanskog vijeća Shujom Shafijem, prenosi Radio Vatikan. Predložena bi zakonska norma dopustila liječniku da terminalnim bolesnicima, koji pokazuju trajnu volju za prekidom života, a koji su u posjedu svojih mentalnih sposobnosti, te nisu subjekti ograničenja ili pritisaka, pribave smrtonosni sadržaj kako bi sebi prekinuli život.

Svaki ljudski život ima nutarnju vrijednost koja se ima poštovati i ljubiti, ističe se u izjavi vjerskih vođa. To je temeljno za naše zakone i naše društvene odnose. Nacrt zakona propušta se pitati o vrsti društva koje želimo postati: želimo li postati društvo u kojem se život shvaća samo u smislu prednosti i u kojemu se osobe vrednuju na osnovi svoje korisnosti; ili društva u kojem se svaka osoba podupire, štiti i voli – makar ponekad ne uspijevala voljeti sama sebe. Vjerski su vođe u potpunom suglasju u tvrdnji da nacrt Zakona o potpomognutom suicidu ili samoubojstvu potkopava temeljne vrijednosti i djelovanja za budućnost društva koje sve poštuje i o njima se brine. Osim toga, želja za okončanjem vlastitog života može u bilo kojoj njegovoj fazi potjecati od depresije ili zbog vanjskih pritisaka. Nacrt zakona mogao bi samo pridonijeti vanjskom pritisku na ranjive osobe i utoliko će se terminalni bolesnici osjećati neugodno i pod prisilom u trenutku kad su im ljubav i potpora najpotrebnije.

Ono što je nasuprot tomu potrebno, jest bolji pristup kvalitetnoj palijativnoj skrbi, veća potpora od strane bližnjih te kvalitetnije pružanje same pomoći, što će biti jasni znakovi suosjećajnoga društva, te tomu cilju imamo usmjeriti naše snage, ističu potpisnici izjave.

Biskupska konferencija Engleske i Walesa već se očitovala o tome krajem lipnja. Pod geslom “Liječiti, a ne ubiti”, Engleska Crkva suprotstavila se nacrtu spomenutog zakona putem kampanje koja je vjernike pozivala da izraze svoje mišljenje te istaknu svetost i nepovrjedivost života preko jedne mrežne stranice. Crkva uči da je namjerno ubojstvo neke osobe ili pomaganje toj osobi da okonča vlastiti život zabranjeno, jer podrazumijeva davanje vlasti nad životom ili smrću drugima, a što zapravo pripada jedino Bogu, poručuju biskupi.

RV/IKA/Bitno.net