Jeruzalem

Crkve u Svetoj Zemlji posvećuju premalu pozornost kršćanskim migrantima, rekao je jeruzalemski patrijarhalni vikar o. David Neuhaus. Ti useljenici mogli bi pomoći u stvaranju nove slike o kršćanstvu u židovskom svijetu, izjavio je, kako prenosi njemačka katolička novinska agencija KNA, isusovac iz Južne Afrike, koji je zadužen za katolike s hebrejskoga govornog područja u Izraelu.

Prema Neuhausu, u Izraelu trenutačno živi oko 200.000 radnika migranata i 55.000 azilanata. Većina njih su kršćani. Nasuprot tome, broj autohtonih kršćana u Izraelu je oko 160.000.

Kršćanski migranti mogu živjeti bez stresa. Na njih se ne gleda negativno, kao što se gleda na europske kršćane u kontekstu holokausta, niti ih se doživljava neprijateljski, kao što se gleda na domaće arapske kršćane, rekao je Neuhaus govoreći o temi “Radnici migranti u Izraelu i njihov religijski svijet”, na marginama susreta u organizaciji “Centra za židovsko-kršćanske odnose” (JCJCR) u Jeruzalemu.

Na susretu je govorila i stručnjakinja za Afriku Galia Sabar, predavačica u Tel Avivu. Govoreći o problemima afričkih useljenika istaknula je da od oko 55.000 afričkih useljenika koji žive u Izraelu, njih oko 80 posto dolaze iz Eritreje, a oko 15 posto iz Sudana i Južnog Sudana.

IKA