Selioci

Gotovo polovica svih svjetskih selioca su kršćani, a više od četvrtine su muslimani, pokazalo je istraživanje koje je 9. ožujka u Washingtonu objavio Institut za religijska istraživanja “Pew Forum”.

Prema njihovim su podacima, naime, 49% ili 106 milijuna od ukupnog svjetskog broja selioca (214 milijuna) kršćanske vjeroispovijesti. Drugu po brojnosti skupinu, s 27% ili 60 milijuna osoba, čine muslimani. Najvišu stopu selilaštva unutar vjerskih zajednica, prema statistikama, imaju židovi. Čak 25% židovskih vjernika ne živi u zemlji u kojoj su rođeni.

Visoki udio kršćana i muslimana među seliocima ogleda se među ostalim i u globalnoj brojnosti vjerskih zajednica, navodi studija “Vjera u pokretu”. S obzirom na udio kršćana u svjetskoj populaciji – koji čini gotovo jednu trećinu svjetskog stanovništva – broj selioca kršćana od 49% ispada mnogo značajniji. Čak i broj muslimana, čiji je udio među seliocima bio 27%, lagano nadilazi postotak u odnosu na ukupan broj muslimanskog stanovništva (23%). S druge strane, hindusi koji predstavljaju 10 do 15% svjetske populacije, među seliocima su u manjini, sa samo 5%.

U Europskoj uniji broj kršćana selioca, kojih je 26 milijuna, dvostruko je veći nego muslimana selioca (13 milijuna). Prema istraživanju, najčešće odredište seliocima kršćanima na svjetskoj razini, su Sjedinjene Američke Države. Procjenjuje se da je na brojku od 43 milijuna useljenika, koliko ih je 2010. bilo u SAD-u, čak 32 milijuna (74%) kršćanske vjeroispovijesti. Od toga je matična zemlja 12 milijuna useljenika – koji su u SAD uselili što legalno, što ilegalno – bila Meksiko. Najčešće odredište muslimanskih selioca, prema studiji, je Saudijska Arabija.(ika/bitno.net)