Čelnik Papinskog vijeća za obitelj je rekao i kako će postsinodalna pobudnica biti prava “himna o ljubavi i brizi za djecu”, te svjedočanstvo blizine Crkve obiteljima koje su ranjene

Apostolska pobudnica nakon nedavno održane sinode o obitelji bit će objavljena najkasnije do ožujka, potvrdio je nadbiskup Vincenzo Paglia, čelnik Papinskog vijeća za obitelj.

Paglia je to izrekao u Portugalu, gdje je bio na susretu sa svećenicima, a tu je informaciju prenijelo nekoliko crkvenih medija. Čelnik Vijeća je rekao i kako će pobudnica biti prava “himna o ljubavi i brizi za djecu”, te svjedočanstvo blizine Crkve obiteljima koje su ranjene. Papa će, dodao je nadbiskup Paglia, pozvati obitelji da budu “Crkva koja izlazi u svijet”.

Nadbiskup je portugalskim svećenicima rekao i kako postoji “veliki jaz između obitelji i župa”, te kako obitelji često nailaze na prepreke “crkvene birokracije i formalizma”, te kako im je ponekad “uskraćena toplina, ljubaznost i skrb koju trebaju”.

Vijest o pobudnici koja će uskoro ugledati svjetlo dana očekivano je izazvala reakcije, zbog svih rasprava koje su se vodile oko i na Sinodi održanoj u rujnu i listopadu.

Edward Pentin, novinar američkog National Catholic Registera, napisao je kako mu je neimenovani izvor iz Rimske kurije rekao kako bi dan objavljivanja postsinodalne pobudnice vrlo lako mogao biti na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, kada se slavi i treća obljetnica inauguracijske mise pape Franje.

Pentin je napisao i kako je glavni Papin suradnik u osmišljavanju pobudnice nadbiskup Victor Manuel Fernández, rektor Papinskog vijeća Argentine koji mu je pomagao i u pisanju pobudnice Evangelii Gaudium, te enciklike Laudato si.

Američki novinar navodi i kako su pojedini analitičari objavili kako je Kongregacija za nauk vjere nedavno dala svoje sugestije na prvi nacrt pobudnice, te kako je riječ o materijalu na ukupno 40 stranica.

G. An. | Bitno.net