Kardinalsko je vijeće pripremilo nacrt Uvoda nove apostolske konstitucije – kazao je pater Lombardi, dodavši da su to prvi plodovi nakon razdoblja proučavanja. Papa je sudjelovao u radovima Vijeća, jedino je bio odsutan tijekom opće audijencije, a na susretima se ovih dana uglavnom raspravljalo o dvije teme: o laikatu i obitelji te o pravdi, miru i milosrđu, a bilo je govora i o seliocima, ekologiji te o zaštiti života. Nastoji se shvatiti kako ustrojiti vladu Crkve da može dati upute i odrednice glede tih tema – ustvrdio je pater Lombardi.

Kardinal Rodriguez Maradiaga, ravnatelj vijeća, pripremio je opću shemu kako bi ubrzao radove, olakšao organizaciju prethodnih prinosa i promišljanja kao i uključivanje novih. Cilj je na sljedećim zasjedanjima Vijeća (od 9. – 11. prosinca 2014. te od 9. – 11. veljače 2015. godine) pripremiti nacrt nove Konstitucije da omogući unošenje primjedbi Svetoga Oca – kazao je pater Lombardi te najavio prvi susret Povjerenstva za preustroj vatikanskih obavijesnih sredstava.

Povjerenstvo će prvi put zasjedati od 22. do 24. rujna, pod predsjedanjem Lorda Pattena i tajnika monsinjora Tighea. Bit će to dakle prvo zasjedanje, razmjena informacija koje će poslužiti za usvajanje radnoga plana i metodologije; to je dakle početak rada Povjerenstva – ustvrdio je pater Lombardi dodavši da će 4. i 5. listopada zasjedati Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika, kada se mogu očekivati važna pojašnjenja od Povjerenstva za vatikanska obavijesna sredstva – zaključio je pater Lombardi.

Radio Vatikan/Bitno.net