Voditelj Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice, Andrea Tornielli, u tekstu za vatikanski portal Vatican News, objasnio je Papinu odluku kojom je Sveti Otac odobrio hodočašća u Međugorje.

Tornielli je napisao kako je za razumijevanje Papine odluke potrebno podsjetiti se odlomaka iz apostolske pobudnice “Radost evanđelja” u kojoj je papa Franjo napisao da „u pučkoj pobožnosti možemo vidjeti kako se primljena vjera ucijepila i nastavlja se prenositi“.

„Kročiti zajedno prema svetištima i sudjelovati u drugim manifestacijama pučke pobožnosti, vodeći sa sobom također djecu i pozivajući druge osobe, jest u samom sebi čin evangelizacije“, napisao je Papa u istoj pobudnici upozorivši sve da ne pokušavaju gušiti i „kontrolirati tu misionarsku snagu“.

Podsjetivši na te Papine riječi, Tornielli je ustvrdio kako je neosporno da Međugorje ima misionarsku snagu očitovanu u vidu milijuna hodočasnika na čiju je vjeru Međugorje utjecalo, što se posebno vidi u „dugačkim redovima ispred ispovjedaonica i večernjim euharistijskim klanjanjem u velikoj župnoj crkvi u kojoj nema niti metra kvadratnog praznog gdje bi se moglo kleknuti“.

Voditelj Dikasterija za komunikaciju napisao je kako Papa jest upozoravao na stavljanje vidioca u prvi plan te umnažanje poruka i tajni, ali kako Sveti Otac nikada nije zanemarivao pozitivne plodove iskustava koje su hodočasnici u Međugorju imali.

Upravo je zbog toga, smatra Tornielli, papa Franjo odlučio „uvažiti one koji se suočavaju s teškoćama puta i odlaze se moliti“ u Međugorje.

Navedenim je odobrenjem Sveti Otac odlučio „ići iznad“ odobrenja koji je Kongregacija za nauk vjere dala prije više od dvadeset godina kada je dopustila hodočašćenje u privatnom aranžmanu. „Sada će biskupije i župe moći organizirati i voditi hodočasnike koji su izraz marijanske pobožnosti Božjeg naroda“, zaključuje Tornielli.

Ivo Džeba | Bitno.net