Sobar

U Vatikanu danas započinje proces protiv nekadašnjeg osobnog sobara Benedikta XVI. Paola Gabrielija, koji je u više navrata odnio privatne dokumente iz apartmana Svetog Oca i neke od njih predao novinarima koji su ih objavili. Posebno je zanimanje pobudila knjiga i televizijska rasprava novinara Gianluiggija Nuzzija, koji ne podliježe vatikanskoj jurisdikciji.

Gabrieliju će biti suđeno po vatikanskom krivičnom zakonu, koji je – kako kažu stručnjaci – blaži od onog talijanskog. Prema procjenama profesora javnog tužitelja drugostupanjskog suda Giovannija Giacobbea, Gabrieli bi mogao biti osuđen na kaznu od šest mjeseci do tri-četiri godine zatvora.

Vatikanski krivični postupak predviđa, kako je objasnio novinarima profesor Giacobbe, proces u tri stupnja. Raspravu će voditi tročlano vijeće na čelu predsjednikom Giuseppeom Dalla Torreom, rektorom privatnoga talijanskog sveučilišta Lumsa. On će ispitivati sobara Gabrielija i informatičkog tehničara Državnog tajništva Claudija Sciapellettija, koji je optužen za pomaganje Gabrieliju. On bi za to mogao biti osuđen najviše na godinu dana zatvora.

Za razliku od anglosaskog sustava u krivičnim procesima u kojima se dokazi moraju donijeti u okviru procesualne rasprave, u sklopu takozvanog “cross examination” okrivljenika i svjedoka, u ovoj najmanjoj državi na svijetu sudsko vijeće će moći dobiti na raspolaganje sve dokumente istražnog suda.

Ravnatelj Tiskovnog ureda o. Federico Lombardi primijetio je da Papa može pomilovati optuženike, ali tek po završetku procesa.

Još nije poznato hoće li sud tražiti i dokumente kardinalskog povjerenstva predane Svetom Ocu. Budući da su sudske prostorije u Vatikanu male, a zanimanje novinara veliko, sud je odlučio pripustiti naizmjence svakoj raspravi samo mali broj novinara, što je kod nekih izazvalo veliko negodovanje. (ika/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com