Papa Franjo je prošlih godina nastavio tradiciju pokorničkog hodočašća na Čistu srijedu do Bazilike svete Sabine, Aleteia. Ova bazilika se nalazi na brdu Aventin, a papa Franjo je do nje redovito hodao pješice u sklopu pokorničke procesije. Na taj je način nastavio tradiciju iz prvih stoljeća pontifikata, kada su pape redovito hodočastili bosonozi u Baziliku svete Sabine kako bi iskupili vlastite grijehe.

Svoja pokornička hodočašća pape su nekada davno započinjali u Crkvi svete Anastazije ili Lateranske Bazilike (gdje su pape stoljećima imali svoju rezidenciju) te, zajedno s kardinalima i ostalim klerom, nastavili hodati prema Bazilici svete Sabine. Ovu staru tradiciju je tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća oživio sveti Papa Ivan XXIII. U posljednje vrijeme procesija počinje ispred crkve svetog Anzelma.

Ovo se možda na prvi pogled ne čini kao velika gesta pokore. Međutim, kada pomislite kako je nekada davno bilo hodati bosonog po ulicama s relativno primitivnim kanalizacijskim sustavom. Većina građana nekada svoj otpad je deponirala na ulicama pa su one vjerojtano bile jako prljave.

Nadalje, pretpostavlja se kako su ulice bile prekrivene izmetom konja i drugih životinja koje su građani Rima koristili za osobni prijevoz ili transport  robe. Iz ovoga se može zaključiti kako je hodanje bosih nogu ulicama Rima predstavljalo veliko pokajanje, pogotovo za nekoga tko je predstavljao poglavara Crkve.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net