Papa

Filipinski ogranak islamističke terorističke skupine Al-Qa’ida planirao je atentat na papu Franju tijekom njegove prošlomjesečnog posjeta toj državi, ustvrdili su visoki dužnosnici filipinske vojske.

Kako je objavio glasnogovorik oružanih snaga Filipina, tamošnja policija primila je dojavu o tome kako Džemah Islamija, teroristička skupina povezana s Al-Qa’idom, planira napad bombama na Papin konvoj negdje tijekom njegove četverodnevne posjete. Cijelom operacijom trebao je rukovoditi vođa skupine Zulkifli bin Hir.

Glasnogovornik Restituto Padilla Jr. rekao je kako informacija o mogućem napadu nije bila potvrđena, ali da je osiguranje Papina dolaska bilo podignuto na višu razinu nakon toga. Bin Hir, poznat i pod nadimkom Marvan, za koga se nudila nagrada od 5 milijuna dolara, ubijen je u policijskoj operaciji šest dana nakon Papina posjeta. On i njegova organizacija stajali su iza napada na Baliju 2002. kada je ubijeno 202 ljudi.

Vijest o tome kako je filipinska policija dobila dojavu o napadu prenijeli su talijanski, a potom i svi drugi svjetski mediji.

G. An. | Bitno.net